Újabb lépések a családbarát országgá válás útján

Családbarát

A Családok évének nyilvánítottuk 2018-at, idén még több támogatás jut a családoknak, és újabb lépést teszünk a családbarát ország irányába – mondja Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, hangsúlyozva, hogy a családra értékként tekintenek az élet minden területén.

– A Családok évében közel kétezer milliárd forint támogatást biztosít a költségvetés a családoknak. Hogyan lehetne nem összegszerűen kifejezni a változást?

– Való igaz, hogy talán túl sok szó esik az anyagiakról. Meggyőződésem, hogy a pénzbeli családtámogatások sokat számítanak, de önmagukban nem oldják meg a demográfiai problémákat. Ahhoz valódi szemléletváltásra van szükség. Ez a folyamat elkezdődött, a házasodási, gyermekvállalási kedv egyre magasabb, egyre nagyobb értéknek tekintik az emberek a gyermekek születését. Úgy érzem, nagyobb a bizalom, a jövőbe vetett hit is, mint egy évtizeddel korábban.

– A legújabb juttatások közül melyeket tartja a legfontosabbaknak?

– Az, hogy minden korábbi családtámogatási formát megőriztünk, sőt módunkban áll bővíteni azokat, önmagában is komoly eredmény. Január elsejétől elengedünk egy-egy millió forintot azoknak a jelzáloghiteléből, akik harmadik vagy további gyermekeket vállalnak. Ahol az édesanyának diákhitele van, az első gyermek érkezésekor három évre felfüggesztjük a törlesztést, a másodiknál elengedjük a tartozás felét, a harmadik gyermek születésénél pedig a teljes hitelt. A szülők a külföldön született magyar gyermekek után is igénybe vehetik a babakötvényt és az anyasági támogatást, emellett a diplomás gyed idejét a kétszeresére emeltük. Tovább nőtt a kétgyermekesek adókedvezménye, ez 2018-ban 35 ezer, 2019-től havonta 40ezer forint.

– Az otthonteremtési programnak milyen eredményei láthatóak?

– A CSOK egyre népszerűbb, évről évre többen igénylik, a támogatásra fordított összeg meghaladta a 180 milliárd forintot. Eddig 66 ezer család vette igénybe, azaz közel negyedmillió embert segítettünk az otthonteremtésben. A kormány, elfogadva a CSOK egyszerűsítésére vonatkozó javaslatokat, csökkentette az adminisztratív terheket. A statisztikák azt mutatják, hogy egyre többen építkeznek vidéken, ami növeli a kistelepülések megtartó erejét.

– A családtámogatás nem gyorsan megtérülő befektetés. Mikorra várhatóak az „eredmények”?

− A legfontosabb eredménynek azt tartom, hogy folyamatosan emelkedik a gyermekvállalási kedv. Egy közelmúltbeli kutatásból az derült ki, hogy a magyar egyetemisták kilencven százaléka házasságban képzeli el az életét, és átlagosan két-három gyermeket szeretnének. Ha ezek a tervek tényleg megvalósulnak, akkor nincs okunk az aggodalomra. A jelenlegi intézkedéseink amellett, hogy biztosítják a stabilitást, közérthetőek, és szinte mindenki számára hozzáférhetőek. Az is célunk, hogy a támogatások minél átláthatóbbak, és egyszerűen igényelhetők legyenek. A Családok éve pedig arról is szól, hogy minél több forrásból, minél több családhoz eljussanak azok az információk, amelyek az érdekeiket szolgálják.

– Élményt adni jobb – szokták javasolni, ha valaki ajándékozási gondokkal küzd. A kormány milyen, nem anyagi jellegű juttatásokkal igyekszik erősíteni a családokat, növelni a gyermekvállalási kedvet?

– A 2016/17-es tanévben már közel félmillió gyermek étkezhetett ingyen a bölcsődében, óvodában és iskolában. Ez óriási segítséget jelent a gyermeket, különösen a hat év alatti gyermekeket nevelő szülők számára. Büszkén kijelenthetjük, hogy a hazai ingyenes gyermekétkeztetés gyakorlata Európában páratlan. Emellett díjmentesen biztosítunk tankönyveket, a 2017/18-as tanévtől ez már az 1–9. osztályos tanulókat érinti. 2012-ben indult el az Erzsébet-program. Ennek keretében csak tavaly százezer rászoruló gyermek vehetett részt különféle táborokban és rendezvényeken. Nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy az édesanyáknak ne kelljen választaniuk a család és a karrier között, ezért egyrészt megemeltük a bölcsődei férőhelyek számát, másrészt új típusú bölcsődéket hoztunk létre, támogatva a kisgyermek melletti munkavállalás lehetőségét. Közel 200 ezer nagymamát visszaadtunk a családoknak, hiszen ennyi nő ment nyugdíjba a Nők40-nek köszönhetően, valamint minden lehetséges eszközzel ösztönözzük a rugalmas foglalkoztatást is, hogy a családalapítás előtt álló nők bátrabban merjenek belevágni a gyermekvállalásba. És ott van a családbarát gondolkodásmód támogatása. Az, hogy a családra értékként tekintünk az élet minden területén. Ez legalább olyan fontos, mint az anyagiak.

– Gyakori ellenérv a gyermekvállalásnál, hogy nehéz összeegyeztetni a karriert és a családot. Ha szabad egy személyes kérdést, érezte valaha hátrányát annak, hogy három gyermeket vállalt?

– Mielőtt megszületett az első gyermekünk, a Külügyminisztériumban dolgoztam. Éppen akkor kellett döntenünk, hogy baba vagy karrier, amikor külszolgálatra mehettem volna, és mi a családalapítást választottuk. Nem mondom, hogy egyszerű volt meghozni ezt a döntést, sőt… De soha nem bántuk meg! Összesen hat évet töltöttem otthon a gyerekekkel, az életemnek ez a szakasza egy olyan szép és különleges időszak volt, amit soha nem cserélnék el semmiért. Akkor fektettük le azokat az alapokat, amelyekre a mai napig építkezhetünk.