Új pályára lépett a szegedi gyufagyár

Szegedi gyufagyár

Az elmúlt száz évben szebb napokat is megélt szegedi gyufagyár, a Europe Match GmbH magyarországi telephelyén ismét bővül a termelés. Az újabb tulajdonosváltást követően a menedzsment idén racionalizálta a működési költségeket, és folyamatosan növeli piaci részesedését – tájékoztatta magazinunkat Török György cégvezető.

Mára sikerült megteremteniük a folyamatos, többműszakos üzemeltetés feltételeit, a költségeket pedig éves szinten 173 millió forinttal csökkenteniük, továbbá növelniük a hazai és a külföldi piaci részesedést. Török György elmondta, hogy a gyufagyár termelése 2013-ban 380 millió gyufaegység volt, ám folyamatosan csökkent a gyártás. Az árbevétel 20 százalékkal mérséklődött, a termelés pedig 30 százalékkal esett vissza, és a cég eredménye negatív tartományba került. Innen kellett talpra állítani a céget, ami a szigorú racionalizálási lépéseknek, egy új és következetes piaci stratégiának köszönhetően sikerült.

A gyártás és az értékesítés folyamatosan bővül, egyre több embert tudnak foglalkoztatni, és a cég ma már nyereségesen működik. Biztató jövő előtt áll a gyufagyártás Szegeden – fogalmazott a cégvezető. Több tényező is igazolja ezt, például Szeged kedvező gazdaságföldrajzi fekvése. A korábbi svéd tulajdonosi kör privatizációt követő befektetéseinek, majd a későbbi fejlesztéseknek köszönhetően itt található a világ egyik legkorszerűbb gyártási technológiája, a készített gyufák bárhol versenyképesek a világon. Termékeik kiváló minőségűek, káros anyagot egyáltalán nem tartalmaznak. Számukra nem jelenthetnek konkurenciát az olcsó délkelet-ázsiai tömegtermékek – szögezte le a szakember.Török György a jövő évi üzleti tervekkel kapcsolatosan elmondta, hogy fő céljuk a piaci részesedés további növelése, a három  műszakban történő gyártás bevezetése, a foglalkoztatottak létszámának további növelése. Terveik között szerepel – a nyereséges működés mellett − a 2013-as üzleti év teljesítményének elérése, illetve annak túlszárnyalása öt éven belül, továbbá a reklámcélú gyufagyártás mellett a kereskedelmi gyártás bővítése.  A közeljövő fejlesztései révén csökkenteni kívánják az energiaköltségeket (biomassza-égetéssel, nap- és hőenergia-hasznosítással), a termelési költségeket pedig a robottechnika alkalmazásával. Saját fejlesztési forrásaik mellett, mondta befejezésül a cégvezető, folyamatosan figyelik a pályázati lehetőségeket, s minden olyan megoldásra nyitottak, ami segítheti a fejlődésüket. A céget amúgy is jellemzi az állandó innováció. A gyufagyár együttműködik a Szegedi Tudományegyetem alkalmazott kémiai tanszékével a legkorszerűbb vegyi technológiák gyors és gyakorlati alkalmazása érdekében, valamint a Soproni Egyetem szakembereivel is.