Új kötet a Balaton halairól gyerekeknek

A balatoni halakról szóló könyvet a gyerekeknek szánják, rajzpályázatot is hirdettek hozzá annak érdekében, hogy a fiatalok is megismerjék Közép-Európa legnagyobb édesvízi tavának halfajtáit.

A Balaton halairól gyerekeknek címet viselő könyv megjelentetését két fő szándék vezérelte. Az egyik, hogy egy kötetben mutassák be hazánk és Közép-Európa legnagyobb édesvízi tavának sűrűbben horogra csalható őshonos halfajait, valamint néhány telepített és jövevény faját. A másik, lehetőséget adni a gyerekeknek arra, hogy a könyv lapjain saját maguk is lerajzolhassák, s ezzel rögzítsék a megismert halat. – Ez a gyönyörű kötet a gyerekekhez szól, mégpedig a balatoni halakról, de egyben rajzpályázat is. Így a gyerekek akár rajzolhatnak is a könyvbe – fogalmazott Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere. – Reményeink szerint a gyermekek megőrzik majd a megszerzett tudást, a könyv pedig megőrzi a rajzot. Azok számára, akik másokkal is szeretnék megosztani kezük munkáját, rajzpályázatot hirdetünk – tette hozzá a polgármester.

halacska

Tájékoztatása szerint a könyv nem kerül kereskedelmi forgalomba. A Balatoni Szövetség, a Nők a Balatonért Egyesület, illetve az iskolák kapnak belőle.

A kötet Bihari Puhl Levente balatoni kövekre festett élethű képein keresztül mutatja be az egyes halfajokat. A kötetet Bodó Iván olvasmányos halleírásai és verses haltalányai teszik teljessé. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. fontos, a horgászok számára nélkülözhetetlen információkat közöl benne, Erdei Zsolt ökölvívó pedig személyes ajánlásával csalogatja a tó partjára a gyermekeket az új kötetben.