Új gyártóüzemet épít Körmenden az Egis Zrt.

Egis

Innovatív gyártóüzemet épít 5,5 milliárd forintos beruházással az Egis Gyógyszergyár Zrt. Körmenden. A projekthez 2,3 milliárd forint uniós támogatást nyert el. Új gyógyszerek fejlesztésébe kezdenek konzorciumi partnereikkel, a Pannon Egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel és az MTA Természettudományi Kutatóközpont veszprémi kutatócsoportjával. 

Új termékek kutatására, fejlesztésére és piacra kerülésének segítésére hoz létre gyártókapacitást az Egis Zrt. Körmenden konzorciumi partnereivel. Az 5,5 milliárd forintos beruházáshoz a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) forrásaiból 2,3 milliárd forintot nyertek el. Az új termékek közül legalább három 2020 után kerül piacra.
A Körmenden épülő 4000 négyzetméter alapterületű gyártóüzemben innovatív, egyedi összetételű gyógyszer-kombinációkat hoznak létre. A négyéves projektben az Egis és konzorciumi partnerei nyolc készítmény fejlesztéséhez végeznek kutatást, s a projekt eredményeként megvalósuló innovációkra szabadalmi védettséget szereznek majd.
Az új gyártócsarnok építése 2017 júniusában kezdődik, a kivitelezők kiválasztását követően, és 2018 októberére készül el. A gyártás 2020-ban indulhat majd − közölte Günther Gábor, gyáregységigazgató-helyettes.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára, Rákossy Balázs sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az új termelőüzemi fejlesztéssel regionális iparfejlesztést is végrehajt az Egis. – Az Egis fejlesztése példaértékű, amelyhez hasonlókra a magyar egészségiparnak kiemelt szüksége van. A vállalat 80 éve képviseli az innovációt Magyarországon, jelentős tudásbázissal rendelkezik, dolgozói létszáma hatvanról több mint négyezerre bővült. A vállalat az árbevételének közel 10 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, ez évente meghaladja a 13 milliárd forintot – fejtette ki az államtitkár.

Hodász István, az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója arról adott tájékoztatást, hogy már ismert hatóanyagokra építve fejlesztenek új galenikus-félszilárd gyógyszereket.

Fotó: egis.hu