Új, digitális korszak a horgászatban is

MOHOSZ

Szeptember 1-jétől t a Magyar Horgászkártya regisztrációja, amely 2019. január 1-jét követően kiváltja a jelenlegi papíralapú horgászigazolványt, majd a kapcsolódó szövetségi elektronikus alkalmazásokkal fokozatosan egyszerűbbé és gyorsabbá, valamint átláthatóbbá teszi az ügyintézést és az adminisztrációt.

A MOHOSZ a 2019. január 1-jétől fennálló közfeladat-ellátási kötelezettségének is megfelelve hosszú távon számos, a horgászat elérését megkönnyítő elektronikus szolgáltatást kíván biztosítani a horgászoknak és a horgászszervezeteknek, s ezek egyik elérési eszközeként, valamint az ellenőrzés és az azonosítás egyszerűsítéseként vezeti be a személyazonosító igazolványhoz hasonló formátumú plasztikkártyát.

A kormány 2010 óta számos kiemelkedő jelentőségű intézkedéssel támogatja a magyar sporthorgászat és a hazai horgászturizmus fejlesztését. Az orvhalászat bűncselekménnyé nyilvánítása, az állami okmányok értékesítésének egycsatornássá tétele, majd a hal áfájának csökkentése után jelenleg a MOHOSZ-nak 2019. január 1-jétől átadandó közfeladatok és azok biztonságos finanszírozásának a meghatározása történik, mely feladat ellátása az állam felé is megköveteli a naprakész, hiteles nyilvántartások biztosítását. Mindezen kötelezettség egyértelműen elvárja a horgászokat kiszolgáló infrastruktúra fokozatos fejlesztését is.

A horgászok a horgászat környezettudatos fenntartása érdekében a fejlesztések mellett fontosnak tartják a hiteles nyilvántartást, és ennek eszközeként a horgászkártya bevezetését, mely intézkedés egyértelmű, 98 százalékos támogatottságot kapott. A fenti célok elérése érdekében a MOHOSZ a tervezett intézkedések első lépéseként bevezeti az elektronikus személyi regisztrációt és ehhez kapcsoltan a személyre szabott Magyar Horgászkártyát. Az így létrejött, a legszigorúbb adatvédelmi elveknek is megfelelő elektronikus nyilvántartás a horgászok általános személyi és szervezeti azonosításában ad segítséget, egyben megteremti az állami horgászjegyek kiadásának alapját és a naprakész egyesületi tagnyilvántartást is.

A regisztráció és a horgászkártya kiváltása szeptember 1-jétől vált lehetségessé, 2019. január 1-jét követően pedig az egyesületi tagságra kötelezett, a MOHOSZ szervezeti rendszerébe tartozó horgászok esetében a horgászat gyakorlásának, egyben az egyesületi tagság létesítésének, megújításának, valamint az állami horgászjegy kiváltásának az általános és előzetes feltétele lesz. Az előrehozott regisztráció fő célja, hogy a regisztrációk időben jobban eloszoljanak, és ne az év elejére összpontosuljanak. Ezáltal a horgászok gyorsabban hozzájuthatnak majd a horgászkártyájukhoz és az egyéb horgászati okmányokhoz is.