Tudta-e Lentiről, hogy…

Lenti

A város területén fellelhető legkorábbi régészeti emlékek a római korból származnak, s lakott települést sejtetnek, melyet a Borostyánút közelsége is bizonyít.

Lenti elsőként 1237-ben említi okirat, méghozzá Nemith névalakban. A település határában a 13. század elején úgynevezett mocsárvár épült a Kerka árterében lévő szigetekre, s abban a korban igen nehezen bevehetőnek számított. 1275-ben már királyi vadászfaluként ismeretes, 1381-ben pedig mezővárosi rangot kap. 1768-ban az Esterházyak egy földesúri rendelkezéssel eltörölték a város privilégiumait, így fejlődése jó időre megtorpant: lélekszáma 1770-ben mindössze 567 fő.

Komoly gazdasági fellendülést az 1890-ben készült el a Zalaegerszeg–Lenti–Csáktornya vasútvonal hozott. A trianoni békeszerződés értelmében kijelölt új határ közvetlenül a település mellett húzódott, s ez egyben azt is jelentette, hogy a térség irányításának feladata Lentire hárult, amely 1925-től lett járásszékhely.

A ma 8300 lakosú Lentit a 90-es évek közepéig elsősorban katonavárosként emlegették, am viszont már fürdővárosként is ismert. A kiváló tulajdonságú gyógyvízéről és a jótékony hatású földsugárzásáról ismert Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark folyamatosan bővül. 2016 májusában egy új 94 szobás, négycsillagos hotellel bővül a komplexum.

 

A lenti fürdő vize Európa-szerte ismert negyvenezer éves nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvíz, amely mozgásszervi problémák kezelésére alkalmas. A termelfürdő területén lévő Szent György Energiapark Európában egyedülállóvá teszi a létesítményt, mivel olyan jótékony hatású energiavonalak találkozásában fekszik, ami hatékonyabbá teszi a gyógyulást, pihenést.