Tolcsvay Béla köszöntője

Tolcsvay Béla

Kedves Olvasó!

A világ egyik legszebb helyén, a Budai Várnegyedben születtem 1946-ban, ahol annak idején a társaimmal együtt fociztunk a romok között. Tőlünk két házzal arrébb lakott Grosics Gyula, az Aranycsapat legendás kapusa, akivel később, sohasem gondoltam volna, baráti, tegező viszonyba kerültem. Sok mindent tanultam tőle emberségből.

   A zenei pályám a Rákóczi Gimnáziumban kezdődött, ahol sorra alakultak az együttesek, hiszen akkoriban indult útjára a Beatles, s mindannyiunknak hamarosan megnőtt a haja, és gitárok kerültek a kezünkbe. Ma már meglepő talán, de arra jutottam, hogy nekünk akusztikus hangszerekkel kell muzsikálnunk. Ez persze kényszermegoldás volt, mivel pedagógus édesapánknak nem telt arra, hogy a gyermekeinek erősítőket vásároljon. László öcsémmel és Balázs Gáborral alakítottunk egy triót. Az ausztrál The Seekers együttes volt a példaképünk. Beneveztek bennünket az 1968-as Ki mit tud?-ra, amelynek kategóriánkban a nyertesei lettünk. Ez volt a robbanás! Furcsa volt elviselni, hogy az utcán utánunk fordulnak, megszólítanak bennünket. 

   1969-ban Gábor, a bőgősünk kivált az együttesből, új embereket vettünk fel, s Tolcsvayék és a Trió lett a nevünk. Három éven át muzsikáltunk így, majd egy rövid átmeneti időszakot követően a mai napig Tolcsvay-trióként. Ma már önállóan adok koncerteket.

   21 évvel ezelőtt Pázmándon feleségemmel vásároltunk egy vert falú parasztházat, amelyet rendbe hoztunk, mivel mindketten csendre és nyugalomra vágytunk. A főutca a templommal Fertőszéplakra emlékeztetett, ahol annak idején nevelkedtem. Pázmánd olyan hely, ahol úgy élhetünk, mint öregapáink. 

   A Velencei-tó környéke csodálatos, a páz-mándi forrás környékét rendbe tettük, szabadtéri színpadot építettünk, s ott muzsikáltunk. Nem egyszer együtt léptünk fel a verebi asszonykórussal. A pákozdi Katonai Emlékparkban éppen a múlt hónapban adtam egy nagysikerű koncertet.

   Ha nyugalomra vágyom, felmegyek a Meleg-hegyre, máskor a Likas-kőhöz vagy a Gyapjaszsákhoz. Nagyon a szívemhez nőtt a vidék, mert bármerre is kanyarodik az ember, mindenhol csodákat láthat. 

   Ha csak teheti, jöjjön el Ön is, Kedves Olvasó, Fejér megyébe!

Tolcsvay Béla

Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző,

a Magyar Érdemrend 

középkeresztje kitüntetettje,

Fejér megye díszpolgára