Tokaj idegenforgalma évről évre növekszik

A Tokaj-hegyaljai borvidék 1737 óta a világ első zárt borvidéke, ráadásul a település idén ünnepli 950. születésnapját. Az évforduló kapcsán a történelmi hagyományokról és a nagy múltú város turisztikai fejlesztéseiről is beszélgettünk Posta Györggyel, Tokaj polgármesterével.

– A felelősség vagy a büszkeség az, ami erősebb Önben a 950. évforduló kapcsán?

– Nagyon büszke vagyok, mert kevés ilyen nagy múltú város található Magyarországon. Az alig négyezer lakosú kisváros történelme egyedülálló, hiszen közel ezeréves, és ezzel a keresztény magyarság múltjához mi közelítünk a legjobban, ugyanis majdnem egyidősek vagyunk az államalapítással.

– Szárnyal a város turizmusa, köszönhetően a turisztikai beruházásoknak, a nemrégiben átadott két nagy szállodának. Ezeken kívül mi vonzotta még Tokajba az első negyedévben a turistákat, 19 ezer vendégéjszakás forgalmat generálva?

– A legjelentősebb szállodafejlesztések tavaly valósultak meg, s ezeknek köszönhetően egy négycsillagos, 55 szobás, és egy 100 szobás, ötcsillagos hotel épült, vendégforgalmuk jelentősen megnövelte az idegenforgalmunkat. Előtte csupán egy háromcsillagos, 33 szobás szálloda fogadta a vendégeket, ám ezt is bővítették, és családbaráttá tették. Ez elsősorban a hétvégeken teljesít jobban, főként azért, mert az egyik új szálloda, a Minaro, felnőttbarát. 

   Tokaj városában az idén már a COVID-járvány előttihez képest is nőtt a vendégéjszakák száma, júliusban és augusztusban 10 ezer fölé emelkedett havonta, s a 13-15 ezerhez közelít. A tavalyi adatunk 68 ezer volt, és mivel már most 60 ezernél tartunk, ezért valószínűleg meghaladjuk azt, és elérjük a 80 ezret is, a két nagy új szállodával együtt. 

   Ezzel együtt a belföldi turisták száma csökkent de ez vendégéjszakák tekintetében nem jelentkezik. A rohamosan növekvő turizmusunk elsősorban a két nagy szállodának köszönhető, és az adatok azt igazolják, hogy nagy szükség volt rájuk. Mivel mindkettőt egy nagy nemzetközi szállodalánc, az Accor üzemelteti, ezért olyan minőséget képviselnek, amivel hosszú távon további előnyökkel számolhatunk.

– Ön szerint mikor teljesül az a kormányzati cél, hogy a régió legyen a harmadik legnépszerűbb turisztikai célpont Magyarországon Budapest és a Balaton után?

– Remélem, hogy minél hamarabb, mert mindig is hangoztattam, hogy Tokajnak olyan természeti értékei vannak, amelyek feljogosítják arra, hogy az egyik leglátogatottabb város legyen. A turisztikai fejlesztések is ezt a célt tűzik ki. 

   Ehhez már az infrastrukturális fejlesztések megvalósultak, nagy segítség, hogy négy sávos főúton lehet megközelíteni a régiót, ráadásul vasúti szempontból is jó a közlekedés, mert fővonalon vagyunk. Kiemelkedő természeti adottságunk a Tisza és a Bodrog, s ennek köszönhetően kiváló lehetőség kínálkozik az aktív turizmusra, azon belül a vízi turizmusnak vannak nagyon jó adottságai. Úgy tapasztaljuk, hogy kezdenek is visszatérni a régi kajakosok, kenusok, és olyan vízi élet formálódik, mint amilyen régen volt.  Ennek az infrastruktúrája is sokat javult, megépült a vízisport-központ, ahol táborozhatnak a vízen közlekedők, megszállhatnak, és programokat is nyújtunk számukra. A kormány egyik fejlesztéseként megvalósult a nyaralóhajó program, ami a holland és a német minták nyomán nagyon jó minőségű lakóhajókat bocsát a vízre, amelyeket jogosítvány nélkül is lehet vezetni. Ezek 6-8-10 személyes hajók, egy komplett család nyaralására kiválóak. 

   Sokat lendített a turizmusunkon a kerékpárút-fejlesztés, elkészült a Nyíregyháza–Tokaj út, ami a szabolcsi régióval köt össze bennünket, velük egyazon turisztikai körzetbe tartozunk.  Ennek sikerén felbuzdulva szerveződik a Tokaji kör bringaút, hogy a Kopasz-hegyet körbe lehessen tekerni. A hegy miatt jelentős a gyalogos turizmus is a tévétoronyhoz, ezért ott tervezünk egy komolyabb fejlesztést. 

   Négy évszakos, 2,1 km hosszú, zárt kabinos libegő megépítését is célul tűztük ki, ami a Fesztiválkatlantól a Kopasz-hegy tetejére viszi a turistákat, a hegyen pedig 360 fokos panorámaterasz fogadja majd őket. A Fesztiválkatlant, ami Magyarország leglátogatottabb szabadtéri fesztiválja, tovább fogjuk fejleszteni, hogy még több turista érkezzen. 

   A Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésével előkészületben van Tokaj belváros rehabilitációja, amelynek keretében megújul a sétálóutca burkolata, a házak és a növényzet. A cél az, hogy olyan szolgáltatások kerüljenek a belvárosba, amelyek a minőségi turistákat ide vonzzák.

– Melyek a település leglátogatottabb boros rendezvényei?  

– Tokaj mindig is kereskedőváros volt, és ma is még elsősorban a bor és a természeti értékek, az építészeti kincsek vonzzák ide az érdeklődőket. A Fő téren álló Rákóczi Pince történelmi helyszín, mert Szapolyai János innen indult a koronázási ünnepségre, amikor királynak jelölték. A hegyaljai borászatok mindent megtettek, hogy a tokaji bor ismét a világhírhez közel legyen, az aszú minősége megfelel a nemzetközi elvárásoknak. Mivel a mai fogyasztói trendek nem az édes boroknak, hanem a gyümölcsösebb, frissebb boroknak kedveznek, ezért megpróbálják mindkét irányt megcélozni. 

   A boros események közül kiemelkednek a tokaj-hegyaljai szüreti napok, amelyet idén október 6. és 8. között rendezünk meg. Ez egy 90 éves rendezvény, és Lázár Miklós országgyűlési képviselő kezdeményezésére 1932 óta minden évben megrendezzük ezt a nagyszabású szüreti felvonulást, 27 település részvételével. 1932-ben minden kormánytag jelen volt az első fesztiválon, s mi is minden évben meghívunk egy-egy kormánytagot, akik megadják a tiszteletet. Idén Csák János miniszter urat hívtuk meg, de többször járt már nálunk Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy István agrárminiszter is. Emellett több kisebb rendezvény is kötődik a borhoz, például a nyár eleji bornapok.

– Hogyan tudnak összhangot teremteni a turizmus és a nyugodt városi élet között?

– A belvárosban kevesen laknak, ezzel együtt mindig vannak viták, hogy mikor zárjanak be a vendéglátóhelyek, de ez természetes, máshol is így van. Egészséges egyensúlyt kell kialakítani a helyiek és turisták között, mert azt látjuk a világban, hogy egyre több korlátozást vezetnek be. Mi még nem itt tartunk, de nem is szeretnénk.

– Nyáron elkészült a Város tortája, amit a híres, sok programnak otthont adó Fesztiválkatlanban mutattak be, és amiből 950 darab készült. Milyen sikere volt?

– Az István a király felújított koncertváltozatát hozta el Feke Pál rendező-producer, és az ősbemutató előtt mutatták be a tortát, ami olyan hamar elfogyott, hogy volt, aki nem is tudta megkóstolni. Jóleső érzés volt számunkra, hogy az ország születésnapja és város évfordulója így is összekapcsolódott.