Több mint hárommilliárd forintot fordítanak önvezető járműrendszerek kutatására

Önvezető autó

Hárommilliárd forintot meghaladó összeget nyert a Budapesti Műszaki Egyetem vezette konzorcium a zalaegerszegi tesztpályához kapcsolódó autonóm – azaz önvezető – járműrendszerek kutatására. Eközben – mint az MTI beszámolt róla – elkezdődött a zalaegerszegi járműipari tesztpálya kivitelezése.

A zalaegerszegi tesztpályához kapcsolódó autonóm járműrendszerek kutatására, valamint a kutatói utánpótlás fejlesztésére 3,2 milliárd forint uniós támogatást nyert el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem konzorciumi partnereivel, az ELTE-vel, a Pannon Egyetemmel és a Széchenyi István Egyetemmel – közölte Palkovics László.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára, a tesztpálya kormánybiztosa kiemelte: a 40 milliárd forintból megvalósuló önvezető és elektromos gépjárművek tesztelésére, fejlesztésére is alkalmas járműipari tesztpálya építése jól halad Zalaegerszegen.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP) csaknem 1,5 milliárd forintból megvalósuló kutatási projekt a tesztelési tevékenységet erősíti. A kutatás kiterjed a Zalaegerszegen épülő járműipari tesztpályához kapcsolódó járműtechnológiák (autonóm járművek, e-mobilitás) tesztelési folyamataira: többek között a szimulációs technológiákat, a laboratóriumi teszteket, valamint a pályán elvégezhető közúti teszteket vizsgálják.

A BME, az ELTE, valamint a Széchenyi István Egyetem ugyancsak az EFOP pályázatán nyert el 1,7 milliárd forint uniós támogatást az autonóm jármű irányítási technológiák területén indított tehetséggondozás és kutatói utánpótlás fejlesztésére.

Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere hangsúlyozta: a városban elkezdett fejlesztésekhez szükség van a szakember-utánpótlásra. A fejlesztések eredményeként a hallgatók számára vonzóvá válnak a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények, a tanulmányaik befejezése után pedig el tudnak helyezkedni a városban, és megtalálhatják a jövőjüket Zalaegerszegen.

− Szintlépést jelent Magyarország iparfejlesztésében, ipari stratégiájában, hogy a magyar gazdaság húzóágazatának számító autóiparhoz kapcsolódóan saját fejlesztésben készül és működik majd a tesztpálya – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a több mint 40 milliárd forintos beruházással épülő tesztpályán tartott sajtóbejáráson, amelyet annak apropóján tartottak, hogy elkezdődött az első épület alapozása.

Fotó: http://www.businessinsider.com