Több mint 600 résztvevő az első Kárpát-medencei gazdasági fórumon

Hajdúszoboszlói expó

Hatalmas sikerrel zárult az első Kárpát-medencei gazdasági konferencia és fórum. A Hajdúszoboszlón rendezett programon több mint 600 résztvevő, ezen belül 200 kiállító kapott lehetőséget a bemutatkozásra.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház rendezvényén, az első Kárpát-medencei gazdasági konferencián és fórumon rendkívül nagy volt az érdeklődés. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára nyitotta meg az idén első alkalommal, hagyományteremtő céllal megrendezett expót. Kétszáznál is több kiállító és mintegy négyszáz szakmai érdeklődő gyűlt össze Hajdúszoboszlón, hogy a határokon átívelő magyar-magyar gazdasági kapcsolatokat erősítse és dinamizálja Magyarország és a közép-kelet-európai régió közötti országok kapcsolatát.

A kiállítók között voltak magyar cégek és hozzávetőlegesen kétszáz határon túli vállalkozás is. Ők főként új partnereket, új piaci lehetőségeket kerestek a kétnapos rendezvényen.

Legtöbben az élelmiszeripar és a mezőgazdaság területéről érkeztek, de szép számmal akadtak gyártók is, akik a beszállítói lehetőségek feltérképezése miatt látogattak két napra Hajdúszoboszlóra. Jövőre az ideinél nagyobb helyszínen szeretnék majd a határon túli és magyarországi cégeket összekapcsolni.

Az expóval a kormány célja, hogy megerősítse a magyar-magyar együttműködést, s a nemzetpolitikát gazdaságfejlesztési tartalommal töltse meg − nyilatkozta Magyar Levente.

− Fontos mérföldkő a Magyar Nemzeti Kereskedőház életében a program elindulása, hiszen évek óta azon dolgozunk, hogy gazdaságpolitikai tartalommal töltsük meg a nemzetpolitikát: erősítsük a magyar-magyar gazdasági együttműködést, segítsük a határon túli és határon belüli vállalkozások egymásra találását, valamint hozzájáruljunk ahhoz, hogy közösen sikeresebben léphessenek a cégek harmadik ország piacára. 22 határon túli irodánkban, kihelyezett „hídfőállásainkon” igyekszünk elérni és segíteni a helyi magyar vállalkozókat – mondta Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója. Véleménye szerint a konferencia és kiállítás fontos a versenyképes termékeket előállító határon túli vállalkozások feltérképezése szempontjából is.

– Az elmúlt években a 22 irodánkon keresztül elérhetővé tettük a határon túli vállalkozásoknak is mindazokat az eszközöket és szolgáltatásokat, amelyekkel a versenyképes termékek és szolgáltatások távoli piacokon is sikeresek lehetnek. 2016-ban több mint négyezer üzleti lehetőség érkezett hozzánk, és máris 3,6 millió eurónyi üzlet valósult meg a határon túli magyar vállalkozásokkal való együttműködésnek köszönhetően. Jóllehet ez a szám GDP-arányosan nem kiugró, de azt mutatja, hogy összefogva, egymást megismerve harmadik piacokon is sikeresek lehetünk – tette hozzá a fentiekhez Oláh Zsanett.

Fotó: Hatlaczki Balázs