Tízmilliárdos pályázati keret segíti a kis- és középvállalkozásokat

gazdaság kkv

Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására hirdetett 10 milliárd forint összegű nyílt pályázatot a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az összegből akár ötezer új munkahely és tízezer meglévő álláshely megőrzését támogatják.

A Nemzetgazdasági Minisztérium augusztus 1-jétől 10 milliárdos pályázati forrást nyitott meg mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak finanszírozására. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek beszélt arról, hogy a keretből 1100-1200 kkv-nál több mint 5 ezer új munkahely jöhet létre és további mintegy 10 ezer már meglévő megőrzését is támogatják.
A munkahelyteremtő támogatás mértéke nem regisztrált álláskereső esetén új munkahelyenként 1,5 millió forint lehet. Ezen felül a vállalatok kiközvetített álláskereső foglalkoztatása esetén új munkahelyenként 500 ezer forint, 12 hónap alatt kizárólag közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személynél új munkahelyenként 800 ezer forint, kedvezményezett járásban vagy településen új munkahelyenként további 400 ezer forint kiegészítő támogatást kaphatnak − a miniszter.
A program segítségével a kkv-k többek között új eszközöket és gépeket szerezhetnek be, de a támogatási összeget ingatlanvásárlásra vagy bérleti díjakra is fordíthatják. A munkáltatónak vállalnia kell, hogy a beruházással létrehozott kapacitásokat, szolgáltatásokat a beruházás befejezésétől számított három évig folyamatosan fenntartja és működteti a térségben. A munkáltatónak köteleznie kell magát arra, hogy a beruházási telephelyén a pályázat benyújtása előtti 12 hónapban meglévő átlagos létszámot fenntartja, és a létszámbővítésre legalább kétéves folyamatos foglalkoztatási kötelezettséget vállal.
A munkaerő-piaci program pályázati időszaka 2017. szeptember 15-én zárul le. A támogatott beruházást legkésőbb 2018. szeptember 30-ig kell a kedvezményezetteknek befejezniük.

A miniszter szavai szerint a pályázattal a kkv-szektor megerősítésén túl a területi különbségek is csökkennek, a hátrányos térségek felzárkóznak és a helyi gazdaságok is megerősödnek.

Fotó: http://www.agrotrend.hu