Tízmilliárdos pályázati keret hazánk természeti kincseinek bemutatására

pályázat

Gyalogos, kerékpáros, lovas, vitorlás és a kenus útvonalak kiépítésére pályázhatnak turisztikai nonprofit szervezetek. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 10 milliárd forintos keretösszeggel megjelent pályázatának célja Magyarország természeti kincseinek és ember alkotta értékeinek aktív és ökoturisztikai szemléletű bemutatása.

A Bejárható Magyarország program legfőbb célkitűzése az ország minél részletesebb turisztikai megismertetése minden korosztállyal, méghozzá aktív szabadidős sporttevékenységeken keresztül – mutat rá a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye.
Az ehhez kapcsolódó pályázati felhívás a gyalogos, a kerékpáros, a lovas, a vitorlás és a kenus útvonalakra terjed ki. A tematikus útvonalak minden elemét egységes arculattal javasolt fejleszteni annak érdekében, hogy piacképes turisztikai termékekké válhassanak.
A felhívásra 2016. február 8-ától lehet benyújtani a támogatási kérelmeket. Az igénylők legkevesebb 200 millió, maximum 2 milliárd forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el útvonalak, megállópontok és állomáshelyek kialakítására, például lovas megállópontokra, vízi megállóhelyekre, kikötőkre, kerékpárforgalmi létesítményekre, turistaházakra.
Mindezeken felül marketingtevékenység, információs anyagok készítése, az útvonalak tematikájához illeszkedő ajándéktárgyak kereskedelméhez szükséges infrastruktúra, vendéglátó egységek kialakítása és fejlesztése is támogatható, illetve  fogyatékkal élő emberek fogadására alkalmas szolgáltatások kialakítására is lehetőség nyílik.

Fotó: Vida Tünde