Tizennegyedszer borul virágba a herényi városrész Szombathelyen

Herény

Valódi turistalátványossággá vált az elmúlt másfél évtizedben a Herényi Virágút. Az elmúlt évben 25 ezer érdeklődőt vonzó programot Vas megye különleges „hungarikumaként” 2016. április 23-24-én immár 14. alkalommal rendezi meg a Herényi Kulturális és Sportegyesület.

 

A Herényi Virágút elnevezésű eseményt – 2003 óta – minden év tavaszának Szent György-napját követő hétvégéjén rendezik meg Szombathely herényi városrészében. A látogatókat a szebbnél szebb virágok, növények mellett kézműves kirakodóvásárral, vásári ételekkel és italokkal, több helyszínen zajló kulturális- és szórakoztató programokkal, gyermekprogramokkal, valamint minden évben újabb és újabb meglepetésekkel várják a szervezők.

A Herényi Virágút Magyarországon, egyedülálló módon – körülbelül egy négyzetkilométeren– több mint 15 helyi virág- és dísznövénykertészet és vállalkozás bemutatkozását jelenti. A rendezvény mára már országos hírnévre tett szert, látogatóinak köre évről évre bővül, az előző években számuk már a 25 ezer főt is meghaladta. A rendezvényt megálmodó és szervező Herényi Kulturális és Sportegyesület külön figyelmet fordít a családosokra, akiknek szerteágazó programokat kínálnak. Lesznek idén is utcazenészek, bohócprodukciók, bábszínház, utcaszínház, állatsimogató, lovaglás és sok egyéb meglepetés.

herény

Herény 1950-ig önálló község volt. A kertvárosi kerület, melyet előszeretettel neveznek Szombathely virágos kapujának, ma is erősen őrzi régi identitását. Herényben már az 1730-as években a helyi földesúr, Gothard Jenő − a híres csillagász nagyapja − botanikai kísérleteket végzett melegházában. Példáját követve generációk foglalkoztak kertészkedéssel. Napjainkban Szombathely herényi városrészében, Magyarországon egyedülálló módon, egy négyzetkilométeren három nagy kertészeti vállalkozás mellett több mint 30 kis virág- és dísznövénykertészet található, és itt helyezkedik el az 1891-ben alapított európai hírű Kámoni Arborétum is.

A Herényi Virágút különlegessége, hogy a kiállító és portékáit kínáló virág- és dísznövénykertészek és vállalkozások ezen a közel 1 km hosszú, összefüggő útvonalon, illetve közvetlen közelében laknak, vagy a telephelyük van itt. A virágút ezt a természetes útvonalat követi.