Tizenhétmillió forintos díjazással építészeti ötletpályázatot hirdet Paks

Paks

Egy új, négyszáz lakásos lakópark tervezéséhez várja építészek ötleteit Paks városa. Az április 10-ei beadási határidővel meghirdetett pályázat díjazása öszesen tizenhét millió forint. A pályázat célja, hogy a legelőremutatóbb ötleteket felhasználva szabják meg az atomerőmű bővítéshez kapcsolódó fejlesztés irányát.

Pakson az erőmű-beruházás hírére érezhetően megnőtt a lakásépítési kedv, a befektetők felismerték, hogy a beruházás kapcsán sok új lakásra lesz szükség a városban. Paks az atomerőmű tervezett bővítésének eredményeképpen nagy városfejlesztési kihívások előtt áll. A fejlesztések eddig kihasználatlan területek bevonását is szükségessé teszik, és több alulhasznosított terület is beépítésre kerülhet – nyilatkozta a főépítész.

Horváth András azt mondta, a mostani lakótelep és a kertvárosi övezet határán lévő, ma még beépítetlen területen a tervek szerint egy négyszáz lakásos negyed épül. A városrendezési és építészeti ötletpályázatot ehhez a zöldmezős lakóterület kialakításához kapcsolódik.

Paks

− Ilyen léptékű fejlesztés nem sok volt az elmúlt évtizedekben Magyarországon, ez egy ritka alkalom – húzta alá a főépítész, hangsúlyozva.

A pályaművek díjazására és megvételére nettó 17 millió forintot biztosít a város önkormányzata, a legmagasabb díj 6 millió, a megvétel legkisebb összege 1 millió forint. A pályaművek beérkezésének határideje: 2017. április 10.

Korábban már hirdetett az önkormányzat ötletpályázatot a városközpont átépítésére. Tervezik a lakótelep szomszédságában lévő Ürgemezei rekreációs terület fejlesztését is. Horváth András szerint nem kizárt, hogy itt is lesz tervpályázat, de erről még nem született döntés.

Fotó: Vida Tünde