Tematikus séták és túrák Miskolcon és környékén

Bükki panoráma

A miskolci Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) 2015 elején új programsorozatot hirdetett. Minden hónap két szombatján garantált tematikus városfelfedező programokkal várják az érdeklődőket – a városba érkező vendégeket és a miskolciakat egyaránt.

A programok során Miskolc kevésbé ismert arcait mutatják be, minden hónapban más-más témában. Míg általában minden hónap második hétvégéjén az adott havi témához kapcsolódó belvárosi sétán vehetnek részt az érdeklődők, a harmadik hétvégén a Bükk rejtett vagy kevésbé ismert titkait mutatják be szakképzett helyi túra- és idegenvezetők.

A belvárosi és a bükki séták időtartalma kb. 2-2,5 óra. A túrák minden esetben 10 órakor kezdődnek, s létszámtól függetlenül indulnak. Lesz gasztronómiai barangolás, irodalmi túra, egyes alkalmakkor régi mesterségek nyomába erednek, vagy film- és színháztörténettel foglalkoznak.

Éppen a költészet napjára, április 11-ére esik Miskolc irodalmi emlékeinek felkutatása, míg egy héttel később Lillafüreden tesznek irodalmi sétát. A május a gasztronómia hónapja lesz, a június a vízé, a július a parkoké, kerteké, tereké. Augusztusban mesterségekkel, szeptemberben művészetekkel foglalkoznak. Az októbert Herman Ottó örökségének szentelik, a novembert a kohászatnak, míg decemberben Miskolc vallási örökségét kutatják, az első alkalommal egy szakrális séta keretében. Az utolsó túrán, december 19-én Lillafüreden a Mária-sétányt járják végig.