Tápiószecső épít a turizmusra

Tápiószecső

Az alföldi nagyközség környékének természeti szépségei kedvelt úti céljai a bakancsos turistáknak. A településen szinte teljes a villany-, a gáz-, a telefon- és a vízhálózat, valamint az internet- és a kábeltelevíziós szolgáltatások kiépítettsége. Gál Csaba polgármester válaszolt a kérdéseinkre.

‒ A jó közlekedési adottságainak élvezi-e előnyeit az alföldi nagyközség?

‒ Mi itt a Tápió vidékén azt szoktuk mondani, hogy Pest megye kevésbé fejlett régiói közé tartozunk, noha a közlekedés a főváros irányába jól kiépített. Ez az itt élők számára rendkívül fontos a munkalehetőségek szempontjából. Ugyanakkor alapvető célunk, hogy az idegenforgalom terén is megmutathassuk magunkat, hiszen Budapestről könnyen elérhető turisztikai fogadóterület vagyunk. Mindenekelőtt a természeti értékeinkre kell felhívnunk a figyelmet. A Tápió mentén gyönyörű látnivalók találhatóak, ez a vidék a természetjárók számára ideális kirándulóhely. Tíz éve hoztuk létre a mintegy tíz kilométer hosszú Szecsői Ürgés Tanösvényt, amely végigjárja a Natura 2000-es, a Duna‒Ipoly Nemzeti Park által felügyelt természetvédelmi területet. 

‒ Az infrastrukturális kiépítettségnek mely elemei várnak még fejlesztésre?

‒ A közműellátottságunk gyakorlatilag százszázalékos, jóllehet a lakosságszám növekedését Tápiószecső infrastruktúrájának folyamatosan követnie kell. Az úthálózatunkat azonban fejlesztenünk kell, s éppen azon dolgozunk, hogy ehhez kormányzati támogatást kapjunk, és szilárd burkolattal láthassuk el útjainkat. E pillanatban a település utcáinak 60-65 százaléka aszfaltozott. Noha magánberuházásról van szó, de feltétlenül meg kell említenem a tavaly átadott négycsillagos Termál Hotel Vestát, amelynek szomszédságában az építőipari vállalkozó egy lakópark létrehozását is tervezi.

‒ A Tápiószecsőn élők találnak-e helyben munkalehetőségeket?

‒ Munkahelyeket a turisztikai és a vendéglátóipari szolgáltatások kínálnak a helybélieknek, valamint a kisebb és közepes méretű ipari és mezőgazdasági vállalkozások, illetve a közintézményeink és a honvédségi laktanya. Az ingázó munkavállalóink elsősorban a fővárosban és Nagykátán találnak maguknak lehetőségeket. 

‒ Milyen a település közösségi, sport- és kulturális élete?

‒ Terveink között szerepel a sport- és szabadidős rekreációs területen egy olyan központnak a kialakítása, ahonnan elérhető közelségbe kerülnek a természeti környezetünk szépségei a bakancsos turisták számára. Tápiószecsőn élénk a sportélet, a futballcsapatunk a Pest megyei bajnokság második osztályában szerepel, és igen sokan töltik szabadidejüket kocogással, futással, kerékpározással, túrázással. A civil szervezeteink száma megközelíti a húszat. Közülük feltétlenül meg kell említenem az 1950-ben alapított hagyományőrző népi együttesünket, amely Ofella Sándor nevét viseli. Sajnos idén a tavaszi programjainkat nem tudtuk megtartani, de reméljük, hogy augusztus első hétvégéjén a hagyományos Ürgés Fesztiválra már sor kerülhet, s ugyanez vonatkozik majd ősszel a Szent Mihály-napi ünnepségre és a szüreti felvonulásra.