Tanösvények és kilátók várják az ide kirándulókat

Fenyves tó


A Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. (VERGA Zrt.) kiemelt feladata a fenntartható erdő- és vadgazdálkodás, valamint az ökoturizmus fejlesztése. Az erdei iskolák fontos szerepet töltenek be a gyermekek környezeti nevelésében. Mindezekről Ugron Ákos Gáborral, a cég vezérigazgatójával beszélgettünk.

– Mekkora területen gazdálkodnak, és melyek a fő tevékenységi körök?

– Erdőgazdaságunk közel 50 ezer hektáron, kizárólag állami tulajdonú területen gazdálkodik, főként Veszprém megye térségében. A mindennapos, minőségi és fenntartható erdő- és vadgazdálkodás mellett murvabányát működtetünk, valamint a különböző közjóléti szolgáltatásaink között erdei iskolánkkal részt veszünk a legfiatalabb generáció környezeti nevelésében is.

– Milyen lehetőségeket kínálnak az aktív turizmus kedvelőinek?

– Működési területünk számos, díjmentesen látogatható attrakcióval várja a kirándulókat. Kényelmes erdei szálláshelyeink és a közelükben található kilátók, tanösvények, pihenőerdők lehetőséget nyújtanak az aktív kikapcsolódásra, de a várpalotai Fenyves-tónak köszönhetően a horgászok számára is nyújtunk lehetőséget a kikapcsolódásra.

– Melyek a leglátogatottabb kirándulóhelyek?

– Erdőterületeink megannyi természeti értéket rejtenek, melyek közül igen kedvelt a Római-fürdő vízesés és az európai szinten is ritkaságnak számító Szentgáli tiszafás. A Gulya-dombi Parkerdő, közjóléti funkcióinak köszönhetően erdőgazdaságunk leglátogatottabb kirándulóhelye.

– Mit kínálnak a gyermekeknek az erdei iskolák?

– Az ajkai Hubertus Erdészeti Erdei Iskolánkkal jelentős szerepet vállalunk egész évben a közeli települések tanulóinak környezeti nevelésében. Mindezek mellett osztálykirándulásoknak, erdei táboroknak és nyári táboroknak nyújtunk kiváló helyszínt és programokat, melyek sikere egyaránt köszönhető iskolánk elhelyezkedésének és az állatvilágot bemutató Fekete István Diorámának. 

– Szerveznek-e külön programokat a látogatók számára?

– Erdei iskolánk és a hozzá kapcsolódó Hubertus Turistaszállónk a jeles napok alkalmával az iskolás csoportok mellett a családi, baráti társaságoknak külön programokkal készül az adott nap tematikájával összhangban. 

– Milyen fejlesztéseket terveznek az elkövetkező időszakban?

– Társaságunk az elmúlt években egy GINOP-pályázat keretében felújította és fejlesztette közjóléti létesítményeit. A tervek között szerepel a mindennapos gazdálkodást segítő gépparkunk fejlesztése és korszerűsítése, a meglévő turisztikai látnivalók fenntartása, továbbá egy kerékpáros turisztikai centrum létesítése Eplény település mellett.