Támogatás a Pest megyei településeknek

Magasabb támogatást kaphat több Pest megyei település. Többek között ez derült ki április elején Gyálon, ahol soron következő gazdasági fórumát tartotta Pest Megye Önkormányzata.

Kuszák Miklós, a Pest Megyei Területfejlesztési Kft. ügyvezetője a Budaörsön és Szigetszentmiklóson bemutatott Pest megyei fejlesztési stratégia súlypontjait ismertette. Az előadásból ezúttal azt is megtudhatták a résztvevők, hogy a megye gazdaságának jövőjét a következő ágazatok határozzák meg: járműgyártás, elektronika és híradástechnika, gyógyszeripar; mezőgazdaság és élelmiszeripar; turizmus, életmód- és egészségipar, alkonygazdaság; kreatív ipar; informatikai és telekommunikációs vállalkozások. A támogatható tevékenységek arányaiban jelentős változások lesznek. A benyújtott Partnerségi Megállapodás és az operatív programok jelenlegi terveit alapul véve megállapítható, hogy Budapesten és Pest megyében a források mintegy harmadát közvetlenül a kis és közepes méretű vállalkozások használhatják fel, további harmada pedig olyan programokat fog támogatni, amelyek egy része (oktatás és képzés, szakképzés, munkaerő-piaci beavatkozások) hozzájárul a KKV-k üzleti környezetének javításához. A beruházások jobb megtérülését szolgálja az európai uniós pályázati rendszer alapvető átalakítása. Az önkormányzatok tekintetében várhatóan teljesen megszűnik a pályázatírás kényszere, a vállalkozások adminisztrációja (versenyeztetése, értékelése, a dokumentáció összeállítása és ellenőrzése) pedig lényegesen egyszerűbb lesz.

Fontos eredmény, hogy az elmúlt hónapok alatt lefolytatott egyeztetések révén sikerült elérni azt, hogy az eredeti elképzelésekkel szemben számos Pest megyei településen magasabb támogatási intenzitással lehet majd beruházásokat és fejlesztéseket támogatni. A könnyítést az Európai Bizottság is jóváhagyta. Így például Gyálon, Vecsésen és Gyömrőn, valamint az Ipoly-mentén, az Aszódi kistérség településein, továbbá Cegléd, Nagykőrös és Nagykáta térségében. A vállalkozások méretétől függően 45, vagy akár 55 százalékos támogatási arány is adható lesz.

Szűcs Lajos, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy az európai uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt években megtartott több mint félszáz Pest megyei fórumon összegyűjtött tapasztalatok, illetve elvárások is szerepet kaptak a területfejlesztési programban.

 

Forrás: www.pestmegye.hu