Tab fejlődése a teljes térséget erősíti

Tab

Az alig ötezer lakosú kisváros Somogyország északkeleti részének, a Koppány-völgye gyönyörű vidékének centruma, a térség huszonöt településének infrastrukturális, de mindenekelőtt oktatási központja. Kérdéseinkre Schmidt Jenő, Tab polgármestere válaszolt. 

– A település a rendszerváltás hajnalán, 1989 tavaszán nyerte el a városi rangot, ön pedig kereken húsz éve Tab polgármestere. Arra kérem, hogy röviden mutassa be a kisvárost magazinunk olvasóinak…

– Tab a mindennapi élethez teljes lehetőséget biztosító Somogy megyei kisváros és egyben járási székhely. A somogyi dombok ölelésében megbúvó, kincseket rejtő, békés, apró falvakkal körülvett háboríthatatlan táj igazi élményt nyújtó horgász- és vadászparadicsom. Városunk 24 település központja a Koppány-völgye szívében. 

   A várossá avatás óta eltelt időben megújítottuk településünket, és gyarapítottuk az itt élők közös vagyonát. Mindig új kihívásokat kerestünk, megteremtettük a városi lét elengedhetetlen feltételeit infrastruktúrában és közösségi terekben egyaránt.  A település nemcsak arculatában újult meg az elmúlt 30 év alatt, hanem az elfeledett néphagyományokat felelevenítve is újjáéledt. 

   Egy település, ahol népes gyülekezetek vannak, mindig erős. Tabon három történelmi egyház van jelen, a katolikus, az evangélikus és a református. Az egész Koppány-völgye térség lakosságát szolgálja a korszerű Egészségfejlesztő Központ. Az itt élők régi vágya teljesült, amikor felépült az uszoda, ahol nemcsak a környék apróságai, hanem távolabbi településeken élő gyermekek is megtanulhatnak úszni. A Lulla–Balatonendréd összekötő út megépítésével a korábbinál lényegesen gyorsabban megközelíthető lett az autópálya és a Balaton-part, így a település bekapcsolódhatott az ország vérkeringésébe. 

   Kisvárosként rólunk elmondható, hogy nagyon színes a közösségi élet, számos önszerveződő, civil, sport- és kulturális egyesület kiemelkedő eredményeket ér el ország-, sőt világszerte. 

   Tab természeti adottsága, a települést körülölelő dombok, a napraforgóföldek, a szürke marhák legelői, az erdők-mezők állat- és növényvilága, az utcák, a közterek tisztasága csodálatos nyugalmat és kiegyensúlyozottságot sugároz.

– Tab huszonöt település térségi „fővárosa”. Ez milyen pluszfeladatokat ró az önkormányzatra?

– 1998-ban a helyi képviselő-testület határozatban erősítette meg a Gyermekjóléti Szolgálat létrehozását, majd később a gyermekjóléti szolgáltatás mellett bevezették a családgondozást. 

   A Koppány-völgyi Alapszolgáltatási Központ 2010. január elsejétől működik Tabon integrált szociális intézményként, mely a kistérség valamennyi lakója számára biztosítja a szociális alapellátásokat, úgymint családsegítés, gyermekjóléti szolgáltatások, nappali ellátás, házi segítségnyújtás és szociális étkeztetés. Ma a gyermekjóléti szolgáltatást a járási szinten működő Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti központ végzi.  

   A legaktuálisabb, jelentős problémát okozó feladat most az ügyeleti ellátás biztosítása. Az önkormányzatoknak nagyon sok saját erőt kell biztosítaniuk a működéshez, s ezt nagyon kevés település engedheti meg magának. 

– Az éppen befejeződött uniós ciklusban melyek voltak Tabon a legjelentősebb beruházások, illetve milyen továbbiak szerepelnek a terveik között?

– A megújult vásárcsarnok és annak környezete teret biztosít a helyi kistermelőknek megtermelt termékeik minél színvonalasabb kínálására. A szabadtéri sportolási lehetőségeket bővíti a gördeszkapálya és több helyszínen szabadtéri fitneszgépek elhelyezése a városban. A helyiek régi, dédelgetett álma valósulhatott meg 2019-ben, hiszen ekkor készült el a csónakázótó. Ha pihenésre, nyugalomra vágyik az ember, lepihen egy napozóágyra vagy leül a tóba nyúló stég lépcsőjére, séta közben behúzódik egy árnyékoló pergola alá, de a tó aktív kikapcsolódást is nyújt az idelátogatónak. 

   Fontos feladatnak tekintjük az energetikai fejlesztéseket a városban, szinte minden közintézményen megtalálható a napelem. Terveink között szerepel napelempark létrehozása, a tó körüli zöldterület rendezése, egy központi szabadidőpark létrehozása. A terek és parkok továbbfejlesztése, a helyi művelődési központ felújítása, a külterületi utak rendbetétele, a bölcsőde fejlesztése, az óvodában egy sószoba kialakítása, az önkormányzati lakások és a közintézmények energetikai fejlesztése, a temetői utak korszerűsítése. 

– Milyen a város infrastrukturális ellátottsága, kiépítettsége? Rendelkezésre állnak-e szabad ipari területek? Érdeklődnek irántuk a befektetők? Találnak-e munkalehetőséget az itt élők?

– A város infrastrukturális ellátottsága kiváló, közművesített telkek a letelepedni szándékozók rendelkezésére állnak. A jelenlegi munkaerőpiacon nagyobb a kínálat, mint amennyi elhelyezkedni tudó helyi lakos van, ezért a környező településekről és a szomszédos országokból is dolgoznak a cégeknél. Három nagy munkáltató található a településen, amelyek elektronikai, illetve fémeszközök gyártásával foglalkoznak. Az elmúlt hónapokban megnövekedett a kereslet több cég részéről is, ipari területeket szeretnének vásárolni helyben. Az ipari park bővítése jelenleg folyamatban van, de vannak szabad területek is, melyeket fel tudunk kínálni. 

– A vonzó természeti környezet generálhat-e turisztikai célú fejlesztéseket? Milyen látnivalókat kínál Tab az idelátogatóknak?

– A három főbb turisztikai fejlesztés a településen az elmúlt időkben egy új városközpont kialakítása, a csónakázótó megépítése és közösségi terek létrehozása volt. 

   A kisváros csodás galériája őrzi Nagy Ferenc fafaragó varázslatos művészetét. Nagy Ferenc a mindenki által hozzáférhető hagyományokból merített ihletet. A művész számos kitüntetése mellett elnyerte a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét is. 

   A Magyar Néprajzi Gyűjtemény kiállítási anyagát Csepinszky Mária – akinek oroszlánrésze volt az Europa Nostra-díjas szennai falumúzeum létrehozásában is – gyűjtötte évtizedeken át, majd felajánlotta teljes gyűjteményét a városnak. A kiállítási anyag azóta bővült helyi lakosok adományaival. A kiállítóhely otthont ad számos vándorkiállításnak is.

   A helyiek büszkék a Tabon született Takáts Gyula íróra, aki regényeiben és elbeszéléseiben a dunántúli életet, a dunántúli polgárság történelmi útját mutatta be. 

   Tabon található gróf Welsersheimb Zénó osztrák honvédelmi miniszter és családjának egykori otthona, a Welsersheimb-kastély. A klasszicista stílusú épület falai őrzik többek között az egykori szükségkórház emlékeit is. A jövőbeni tervek között szerepel a kastélynak a látogatók előtti megnyitása, ugyanis jelenleg szociális otthonként üzemel.  Mindössze 4 km-re Tabtól, Zalán található Zichy Mihály festőművész műemléki védelmet élvező kúriája, melynek parkja természetvédelmi terület.  Az ottani kiállításon megtekinthető bútorok eredetiek, a Zichy család őrizte meg őket. A tárlat anyaga nyolc teremben látható, részben a művész festményeit, rajzait, illetve életének tárgyait, dokumentumait, valamint fegyvergyűjteményét mutatja be.