Színes orchideák a Vajdahunyadvárban

Orchidea

A Magyar Orchidea Társaság idén is megrendezi tavaszi kiállítását. Tavaly Afrika különleges orchideáival kápráztatták el az érdeklődőket, idén április 17-19. között Thaiföld színpompás virágait láthatják a látogatók a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a városligeti Vajdahunyadvárban.

A Magyar Orchidea Társaság idei orchidea-kiállításával nem véletlenül irányítja Thaiföldre a figyelmet. Az egykori Sziám (ma: Thaiföld) kedvelt turistacélpont, sokan töltik ott a téli heteket, élvezve Bangkok ezerszínű nyüzsgését, vagy a tengerpartok csodálatos környezetét. Azt kevesen tudják, hogy Észak-Thaiföld az egyik leggazdagabb élőhelye az orchideáknak, itt még nem ritkaság a fákról csüngő sárga, fehér, rózsaszín Dendrobium, vagy a kicsi, egzotikus virágú Bulbophyllum. A kertészetek káprázatos színekben tündöklő Vandákat kínálnak az arra járó turistáknak.

Az orchideák különleges ápolást igényelnek, megvásárlásukkor jó tisztában lenni természetes környezetük adottságaival, és azt nyújtani nekik a lakásban is. Thaiföld a nyári monszunövezetben fekszik, ami azt jelenti, hogy május és október között bőséges, szakadó eső öntözi a növényeket, akár naponta többször is. Novemberben változik az időjárás, elmaradnak a nagy esők, kezdődik a száraz évszak. Az erdők lombjai lehullanak, a fákon élő orchideák teljes napfényben fürdenek, január-februárban virágba borulnak, ami a következő esős évszak beköszöntéig tart.

Amit a thaiföldi fajok tartásáról tudni kell, hogy feltétlenül téli pihenőt igényelnek, amikor az öntözést fokozatosan a minimálisra kell csökkenteni, és megszüntetni a tápozást. Ebben az időszakban lehetőleg annyi fényt kell biztosítani a növénynek, amennyit csak lehet. Ez a mi éghajlatunkon nehéz feladat, de növénynevelő lámpával ez a probléma is áthidalható. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor tavaszra az összes thaiföldi eredetű orchidea jó eséllyel újra kivirágzik. A fajokról, azok hibridjeiről, tartásuk módjáról részletes útbaigazítást ad a látogatóknak a Magyar Orchidea Társaság a tavaszi kiállításon, és idén is megvásárolhatóak lesznek a hazai és külföldi kertészetek szebbnél szebb orchideái.

 

(Forrás: turizmusonline) Fotó: www. wikimedia.org