Szeretnék növelni a turizmus teljesítményét

Tihany

Négy területet nyilvánított kiemelt turisztikai fogadóterületté a kormány. Ezek – Tokaj, a Balaton, Budapest és Sopron – a jövőben kiemelt turisztikai desztinációként szerepelnek a kormány fejlesztési terveiben.

A Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) kapott információk alapján írta meg a Magyar Idők című lap, hogy jövőre komplex, egységes elvek mentén kialakított szálloda- és turisztikaiattrakció-fejlesztések kezdődnek, összehangolt stratégia alapján. A kormány különféle turisztikai márkák párhuzamos építésével szeretné erősíteni az ország vonzerejét, s ezáltal az ágazati szereplők versenyképességét.

Hosszabb távon a reprezentációt terhelő adó kivezetésével is a turizmusban tevékenykedő vállalkozások helyzetbe hozása a cél − közölte az MTÜ. Jelenleg a céges rendezvények, hivatalos éttermi, szállodai események keretében reprezentációra költött kiadások után összesen 51,17 százalék közterhet kell fizetni, s emiatt jelentősen visszaesett a vendéglátóhelyeken megrendelt programok száma.
Az átszervezett állami rendszerben erőteljesebben érvényesül az ágazat kormányzati támogatása. A vendéglátó szolgáltatások után fizetendő forgalmi adó jelentős csökkentése, a turisztikai célelőirányzat jövőre megduplázott forrásai, illetve a fejlesztések érdekében újonnan létrehozott, tízmilliárd forintos turizmusfejlesztési célelőirányzat a szolgáltatók bevételtermelő képességét ösztönzi − jelezte az ügynökség a lapnak.

Az MTÜ arról is tájékoztatott, hogy a felröppent hírekkel ellentétben megmarad a Balaton fejlesztésére szánt kiemelt támogatási keret. Az ügynökség közlése szerint a Balaton fejlesztésére biztosított pénzt koncentráltan a turizmusfejlesztésre, a turisztikai kormánybiztosság koordinálása mellett kívánja elkölteni a kabinet.

Mint elmondták, a kormány célja, hogy „magasabb sebességbe kapcsolja a turizmust”. Ennek első lépéseként márciusban döntött a turizmus állami feladat- és intézményrendszerének átalakításáról, most pedig a turizmusfejlesztésre felhasználható uniós források összehangolásáról. Aláhúzták: a kormány álláspontja szerint a turizmus teljesítménye tovább növelhető tudatosabb és szervezettebb állami szerepvállalással, és a turisztikai fejlesztésekre fordítható források összehangolásával. Így turizmus a jelenlegi 10 százaléknál nagyobb arányban járulhat hozzá a magyar GDP-hez, és még több munkahelyet teremthet.

fotó: Mészáros Péter