Szentes városa jól gazdálkodik a maga teremtette lehetőségeivel

Szentes Kossuth tér


Szentes Csongrád-Csanád megye harmadik legnépesebb települése, a korábbi megyeszékhely természeti és épített környezetével, látnivalóinak sokszínűségével, történelmi és kulturális értékeinek megbecsülésével jó példája a tudatos jövőépítésnek. Szentes gazdaságáról, turisztikai célkitűzéseiről Szabó Zoltán Ferenc polgármestert kérdeztük.

‒ Hogyan jellemezhető a város gazdasága?

‒ Az évszázados hagyományokat alapul véve Szentes mezőgazdasági jellegű város. Mind a szántóföldi, mind a hajtatásos növénytermesztés hosszú-hosszú évtizedek óta több száz család, s így jó néhány ezer ember megélhetését biztosította. Később aztán, az ipari park létrehozásával, amely napjainkban több mint 150 hektár területen helyezkedik el, a város gazdasági szerkezete sokat változott, ugyanis egymás után települtek ide ipari vállalkozások. Napjainkban már mindössze alig tízhektárnyi a szabad terület. 

A mindenkori városvezetés úgy gondolkodott, hogy az ipari parkban az infrastrukturális lehetőségek megteremtésével oly módon alakítson ki megvásárolható vagy bérelhető parcellákat, hogy azok jól szolgálják a befektetők igényeit. Az utóbbi években pari csarnokokat építettünk, új közműveket fektettünk le, korszerűsítettük az úthálózatot. Mindezek következtében egymás kezébe adták a kilincset a vállalkozások, s így az önkormányzat iparűzési adóból származó bevételei folyamatosan növekednek. A 2019-es esztendő e tekintetben kiemelkedően jó évünk volt, mintegy százmillió forinttal több adóbevételhez jutottunk a tervezetthez képest. 

Külön öröm, hogy a Szentesen működő ipari vállalkozások ‒ amellett, hogy jól prosperálnak és munkalehetőségeket biztosítanak az itt élőknek ‒ társadalmi szerepvállalása is egyre jelentősebb. Elsőnek említhetem az OB I-es férfi vízilabdacsapatunkat, amely mögött igen jelentős a szponzorációs háttér. Ugyanez a támogatás megmutatkozik a város kulturális életében is. 

Arról is szólnom kell, hogy Szentes gazdasági szerkezetének a mezőgazdasági vállalkozások és az ipar nagyüzemek mellett fontos részei a kis- és középvállalkozások is. Fontosnak tartom a városvezetés irányukba történő nyitottságát, ami azt jelenti, hogy az érdeklődő vállalkozók őszintén elmondhassák elképzeléseiket, igényeiket, vágyaikat, amelyeknek aztán az önkormányzat igyekszik eleget tenni. Legyen közöttünk folyamatos a közvetlen párbeszéd. Az utóbbinak is köszönhető, hogy a közelmúltban több új vendéglátóhely is megnyitott a városban. 

‒ Milyen beruházások vannak folyamatban az idei esztendőben, és melyek szerepelnek a terveik között?

‒ Legnagyobb beruházásunk a Tóth József Színház és Vigadó szecessziós épületének felújítása. A munkálatok jelenleg is zajlanak, melynek összköltsége eléri a 2,5 milliárd forintot. Reményeink szerint a jövő év elején átadhatjuk a kulturális komplexumot. Egyébként a jövőbeli működésével kapcsolatban kíváncsiak voltunk a szentesi polgárok véleményére, kérdőíveken kértük javaslataikat, illetve szeptember végén társadalmi párbeszédre hívtuk az érdeklődőket. 

További terveink között szerepel egy kishajó-kikötő építése a Tisza-parton, egy mobil napozóterasz elhelyezése, vízi és parti túraösvény kialakítása, valamint egy vízi bázis a túrakajakozók és kenusok számára. Komoly ambíciónk, hogy Szentes az itt élőknek és az ideérkezőknek is a pihenés városa legyen.

‒ Ez az elképzelés egyfajta „különleges” turisztikai célkitűzést takar?

‒ Igen, melyet az is bizonyít, hogy 1996-ban Szentes kiérdemelte a Nemzet Sportvárosa címet. Az önkormányzat évről évre jelentős összeggel támogatja a sportegyesületeket, illetve létesítményhasználatot biztosít számukra. Van sportcsarnokunk, sportpályánk, van Üdülőközpontunk, mely apartman rendszerű szálláshelyeket is magában foglaló sportcentrum, nemzetközi versenyek megrendezésére alkalmas fedett uszodával, 3 sportmedencével, ezen felül 12, a rekreációt és szórakozást szolgáló medencével várja a vendégeket, ‒ csúszda, élmény-wellness, komplett szaunablokk szolgáltatást is kínálva. Nyaranta sokat látogatják a Tisza-parti strandunkat. Az elmúlt években több mint 20 km kerékpárutat építettünk, s ezek bővítése folytatódni fog a jövőben is. 

Sokféle sportolási lehetőség közül választhat, aki Szentesre érkezik. A képviselő-testület évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy a sportturizmust, ide értve az edzőtábori lehetőségeket is, erősítse. Támogatjuk a mozgásukban korlátozottak sportolását is, s éppen a közelmúltban tartottuk az első ilyen jellegű tömegrendezvényünket. 

‒ Szentes híres az évszázados fürdőkultúrájáról…

‒ Természetesen élnünk kell a termálkútjaink adta lehetőségekkel is, ám mivel a környéken, de Alföld-szerte jó néhány fürdőváros található, más kitörési pontokat is keresnünk kellett. A természetes vizeink mellett büszkék vagyunk harmincnál több termálkutunkra is. Ahogy mifelénk mondják, ha Szentesen valaki bármilyen irányban eldob egy kavicsot, az előbb-utóbb csobban.

Szentes fürdőkultúrája valóban kimagaslónak mondható, több régi fürdőépület, közöttük törökfürdő is felkereshető a városban. A Szentesi Sport- és Üdülőközpont pedig egyebek mellett arról is nevezetes, hogy a szentesi gyermekek hétéves korukig ingyen használhatják. A városban élő gyerekek hétéves korukra megtanulnak úszni. Büszkék vagyunk arra, hogy ennek érdekében már óvodáskorban biztosítjuk gyermekeink vízhez szoktatást intézményeinkben. 

Ingyen uszodabérlethez juthatnak, egy egyszerű regisztrációt követően a hetven éven felüliek is. Szentesen az éves, napi másfél órás időtartamú uszodabérlet 37 400 Ft-ba kerül. Ez azt jelenti, ha valaki naponta használja ezt, akkor mindössze napi száz forintjába kerül egészségének megőrzése olyan környezetben, amelyet a Széchenyi-liget jelent a teniszpályáival, gyönyörű platánfáival. Csodálatos érzés a Kurca folyó ölelésében tölteni a szabadidőnket. 

‒ Hogyan állnak szálláshelyekkel?

‒ Működnek apartmanházaink és vannak magánkézben lévő szálláshelyek, ám a négycsillagos Open Hotel vendégéjszakáinak magas számát látva nagy szükség lenne egy legalább 200-300 személyt befogadni képest sportszállóra, amelynek helyszínéül adná magát az üdülőközpont mellett önkormányzati tulajdonban lévő mintegy 3,5 hektáros terület. 

‒ Az előttünk álló esztendőket tekintve milyen célokat tűzött maga elé a városvezetés?

‒ Minden korosztály számára szerethetővé, még vonzóbbá szeretnénk tenni a várost. S különösen figyelnünk kell az itt élő fiatalokra, lakás- és munkakörülményeik javítására, segítésére. Szentes ideális lakóhely a gyermekes családok számára, mert minden közel van kerékpárral, munkahely, iskola, edzés, ezért is rendkívül népszerű a városban a kerékpározás. Szokták is mondani, hogy biciklivel minden három perc alatt elérhető Szentesen, ha gumidefektet kapsz, akkor tíz perc alatt. Kimondottan jó a város közbiztonsága. Van jó hírnevű gimnáziumunk, nyári színházunk, hangversenyközpontunk, könyvtárunk, múzeumunk, számos jól működő civil szervezetünk. Szentes pezsgő kulturális és sportélete, az újnak is teret adó töretlen fejlődése garancia arra, hogy az idetelepülni szándékozó családok megtalálják számításukat.