Széles körű információk, jól felkészült munkatársak

Sopron - főtér

A Sopron Régió Turisztikai Központ Nonprofit Kft. − mint helyi TDM szervezet − néhány évvel ezelőtt azzal a céllal alakult meg, hogy a Sopronban és környékén a turisztikai szektorban működő vállalkozások, szervezetek, egyesületek és az érintett önkormányzatok összefogásával növelje az idegenforgalomból származó bevételeket, illetve a térségbe érkező turisták számát. Erdősi-Héjj Boglárkával, a cég ügyvezetőjével beszélgettünk.

− Arra kérem, hogy röviden mutassa be magazinunk olvasóinak a helyi TDM szervezetét, ismertesse a cég feladatait és céljait.

− A soproni TDM szervezet aktív tevékenységét 2013-ban kezdte meg, piacra lépését egy megnyert európai uniós pályázat segítette. Ekkor kaptuk feladatul a város két állandó információs irodájának a működtetését, ám ezek az idei tavaszon kibővültek egy harmadik helyszínnel is. A cég legfontosabb feladatai közé tartozik a városba érkező turisták informálása, turisztikai kiadványok készítése, reklámtevékenység, a szakkiállításokon való részvétel, folyamatos pályázati munka, valamint együttműködés a turisztikai szektor térségünkben működő szolgáltatóival.

− Említette a folyamatos pályázati munkát…

− Tavaly sikeresen zártuk le az első pályázatunkat, és nemrég adtunk be egy újabbat, melynek a kiértékelése, elbírálása még folyamatban van. Pályázatunk egyébként a vendégfogadás feltételeinek javítására és a turisztikai desztináció versenyképességének erősítésére irányul.

− A TDM szervezet milyen kiadványokkal és egyéb információs lehetőségekkel segíti a térségbe látogató turistákat?

− Nyomtatott kiadványainkból tájékozódhatnak a turisták az aktuális eseményekről, a szállás- és vendéglátóhelyekről, a múzeumokról és az egyéb látnivalókról. Tematikus sétákat is kidolgoztunk, melyekhez információs füzet vásárolható. Mindezek mellett fontos tájékozódási felületnek tartjuk a nemrég megújult honlapunkat, ahol három nyelven igen széles körű tudnivalókhoz lehet jutni. Ingyenes mobil applikációnk segítségével is elérhetőek ezek az információk, valamint kültéri érintőképernyős terminálokat működtetünk Sopron város több pontján.

− Magazinunk május első napjaiban jelenik meg. Milyen késő tavaszi és nyári programokra hívná fel a környéken lakók, illetve a messzebbről, akár a külföldről érkező vendégek figyelmét?

− Májustól ismét elindítjuk úgynevezett „garantált” programjainkat, amelyek szombatonként erdei sétákat jelentenek túravezetővel, szerdánként és vasárnaponként pedig városnézést idegenvezetővel. Májusban kezdődnek a szabadtéri rendezvények Sopronban, júniusban például a Soproni Ünnepi Hetek. A tavaly megújult, megszépült Fertőrákosi Barlangszínház műsoraira is felhívnám az idelátogatók figyelmét. Fertődön az Esterházy-kastélyban áprilistól egészen szeptemberig Eszterházi Vigasságok néven nagyon magas színvonalú komolyzenei produkciók, koncertek hallgathatók. További programajánlatokat pedig a www.turizmus.sopron.hu honlapon találnak.

− Több fejlesztési projekt is zajlik a városban, illetve Sopron térségében…

− Valóban, az európai uniós forrásoknak és a kormány által finanszírozott Modern Városok

Programnak köszönhetően rengeteg fejlesztés történik Sopronban és a Fertő tó környékén. Ezek közül turisztikailag a legfontosabbak a belvárosi utcák burkolatának és a műemlék épületek felújítása, a Lővér uszoda rekonstrukciója, valamint a Fertő tavi strand és vízitelep fejlesztése.