Szekszárdon van az ország legszebb szőlőbirtoka

borház

A szekszárdi Mészáros Borház nyerte meg Bor és Piac magazin által meghirdetett Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka versenyt. Összesen 110 magyarországi szőlősbirtok indult az internetes megmérettetésen.
Nem jelentett különösebb meglepetést, hogy Mészáros Pál szekszárdi szőlőbirtoka idén bekerült a tíz legszebb közé. A tavalyi Országos Bormustrán az ő borai szerepeltek a legjobban, begyűjtöttek egy „nagyarany” mellé további három aranyat. 2012-ben a Mészáros Borház lett az Év Pincészete-díj birtokosa, a legutóbbi, 2015-ös Év Bortermelője választás során pedig Mészáros Pál beérkezett a legjobb öt közé – olvasható a Bor és Piac portálon.

Az internetezők július 25-ig szavazhattak a magazin által meghirdetett versenyen induló összesen 110 magyarországi szőlőbirtokra. A szavazás eredménye szerint Tokaj-Hegyalja, Balatonfüred-Csopak és Badacsony két-két birtokkal képviseltette magát az idei döntőben, egy-egy pincészettel Somló, Hajós-Baja, Neszmély és Szekszárd is, ahonnan a Mészáros Borház került be a legjobb tízes mezőnybe. Az olvasói szavazatok alapján legszebbnek választott tíz pincészetet szakértői zsűri járta végig.

A Mészáros-birtok napjainkra már 100 hektár fölé nőtt, a pincészethez és birtokközponthoz tavaly óta hozzátartozik a Hotel Merops, Szekszárd első négycsillagos szállodája is.

– Látogatásunk során csak azt nem tudtuk eldönteni, hogy Mészáros Pál vajon vendéglátóként, avagy borászként a jobb-e. Merthogy borászként kiváló, az tagadhatatlan. De hogy valaki külön dzsipet biztosítson, amivel a Szekszárd fölötti szőlődűlők karéját bemutathatja a szurdikokon keresztül, ráadásul úgy, hogy a dűlők borait sorra kóstolhattuk ott, ahol azok megtermettek, az minden bizonnyal a vendéglátás csúcsát jelenti – írja a portál. Az idei verseny második helyezettje a mezőzombori Disznókő Szőlőbirtok lett. A harmadik helyet a csopaki Szent Donát Birtok szerezte meg, amely egyúttal jogosult a Magyarország Legszebb Kisbirtoka 2016 cím viselésére.

Disznókő nem csupán Tokaj, hanem az egész magyar bortermelés rendszerváltást követő újjászületésének szimbóluma, és ez nem csupán a borkészítésére igaz, hanem az azt övező szellemiségére is. Ezt tükrözi már a Disznókő Borászat épülete is, amely az első olyan hazai borászati központ, amely a hagyományokra épülő, mégis minden addigi léptéken túlmutató nagyvonalúságával már építészeti kialakításával jelzi, hogy az itt születő borok terén a minőség egy korábban elképzelhetetlen színvonala fog létrejönni – olvasható az értékelés a portálon.

A Szent Donát Birtok egy kisméretű borászat és egy exkluzív étterem kombinációja a csopaki hegyoldalban, pazar kilátással a Kerekedi-öbölre. A borászat főképp az étterem fogyasztására termel, a pincéhez lovagteremszerű, kissé bizarr rendezvényhelyszín tartozik, gótikus ívekkel, kandallóval és titkos ajtóval. A pincészet jelenleg 7 hektáros birtokmérettel gazdálkodik, Csopak mellett Paloznakon és Tihanyban is vannak ültetvényeik. Kizárólag saját szőlőt dolgoznak fel, s a borkészítés minden mozzanata a csopaki birtokon történik. Ez évente 25-30 ezer palack bort jelent.

fotó: szekszard.hu