Székkutas célja megszólítani a fiatalabb korosztályokat

Székkutas

Az európai uniós pályázatoknak, valamint a kormány központi költségvetéséből elkülönített vidékfejlesztési támogatásoknak köszönhetően Székkutason jelentős fejlesztések történtek és történnek jelenleg is – tájékoztatta munkatársunkat Szél István, a csongrádi település polgármestere.

A községből elvándorlók száma 2010 óta fokozatosan csökken, s egyre több fiatal marad helyben, és teremt a családja számára otthont szülőfalujában, még akkor is, ha csupán a környező nagyvárosok valamelyikében talál munkát magának. Szél István elmondta, a kormánnyal egyetértésben Székkutason a településfejlesztés legfontosabb célja az, hogy a lakosság a közszolgáltatások és az egészségügyi ellátás széles körét helyben tudja igénybe venni. Az ezt elősegítő programok megvalósításához az európai uniós támogatások mellett jelentős, vidékfejlesztési célú kormányzati támogatások is rendelkezésre állnak, a központi költségvetésből elnyerhető pénzek a jelenlegi ciklusban a vissza nem térítendő források körében a 40-60 százalékos arányt is elérhetik.  

A statisztikák, de a tapasztalatok is azt igazolják, hogy Székkutason sikerült a családalapítás előtt álló húszas-harmincas korosztályt megszólítani, és igényeik alapján számukra otthonteremtési alternatívát kínálni. Az önkormányzat a lakossággal közösen alakítja ki a fejlesztéspolitikát. A polgármester megjegyezte, hogy a jó és kivitelezhető tervek megvalósításában nagyon sok segítséget nyújt a térség országgyűlési képviselője, Lázár János miniszter.

A munkaerőpiacon szintén pozitív trend figyelhető meg, az álláskeresők száma két százalék alá csökkent. A közfoglalkoztatás is visszaszorulóban van: míg 2014-ben 124-en, addig jelenleg 44-en dolgoznak közmunkásként. Egyre többen találnak munkát a versenyszférában, mindenekelőtt a környező városokban, Hódmezővásárhelyen és Orosházán, de a helyi vállalkozásoknál is. A polgármester szólt arról is, hogy a mintegy 2200 lakosú település közel hétmilliárd forint összegű fejlesztések helyszíne. Befejeződött az egészséges ívóvíz program, új utak épültek és épülnek, megújult a művelődési központ. Korszerű egészségközpontot létesítenek, ahová modern orvostechnikai eszközöket telepítenek. Új szolgáltató központ működik a községben, ahol a lakosság szinte mindent igénybe vehet, amit egy város nyújtani tud. A lakossági igények alapján új közösségi terek épültek, játszóterekkel. A sportolni vágyókat, korosztálytól függetlenül, sportcsarnok várja, valamint konditerem és futópálya − minimális térítés ellenében.

Szél István, aki a közelmúltban nyerte el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöki tisztségét, a vidékfejlesztéssel kapcsolatosan kiemelte: a kormány vidékfejlesztési programja akkor lesz eredményes, ha sikerül a helyi agrárgazdákat megerősíteni. Székkutason és térségében a Földet a gazdáknak program keretében  mintegy 2500 hektár állami föld került magángazdálkodók kezébe, aminek köszönhetően új generációk tudnak bekapcsolódni a vidéki életet meghatározó agráriumba, és egyre több fiatal veszi át a gazdaságot szüleitől. A fiatal gazdálkodók rugalmasan tudnak alkalmazkodni a változó piaci környezethez, az új kihívásokhoz. A mezőgazdaság a vidék fejlődésének egyik alappillérét jelenti, ahol a korszerű, innovatív tudás folyamatos fejlesztéssel párosulva meghatározó szerepet tölthet be a vidék felemelésében, determinálhatja a települések jövőjét, és a munkaigényes növénykultúrák révén alternatívát kínál az ott élő emberek jó részének.

Mindezekre építve lehet csak sikeres a településfejlesztés, s lehet vonzó jövőkép a vidéki élet a kisebb településeken is. A polgármester szerint Székkutason a jövő nagy feladata a nehéz időkben is megtakarítani képes embereket arra ösztönözni, hogy magukra is költsenek, szépítsék és korszerűsítsék otthonaikat, lakókörnyezetüket.