Szeged gazdaságának élénkítése kiemelt cél

Vállalkozók

A Modern Városok Program keretében megvalósuló fejlesztések segítenek ledolgozni a sok évtizedes hiányosságokat, de a legfontosabb az, hogy vállalkozásbarát gazdasági környezetet teremtsünk. Ez adja meg a lehetőséget arra, hogy az ország harmadik legnagyobb városához méltó fejlődési pályára állítsuk Szegedet – mondta  lapunknak B. Nagy László, Csongrád megye fejlesztési biztosa.

A városi beruházások közül Szeged közlekedésének javítását szolgálja a 47-es gyorsforgalmi út fejlesztése, amelynek részeként megtörténik a város összekötése Debrecennel, majd ugyanez Miskolc és Szeged között is.  E beruházás becsült forrásigénye 400 milliárd forint. A kiviteli tervek készítése már elkezdődött, erre a célra a kormány 6,29 milliárd forintot biztosított – sorolta a számadatokat B. Nagy László. Előkészítési szakaszban van a Szeged–Makó elővárosi vasútközlekedés fejlesztése vegyes forgalmú Tisza-híd építésével, valamint a hozzákapcsolódó úthálózat és IMCS – Intermodális Csomópont − építésével.

A szegedi regionális repülőtéren az elmúlt évtizedben jelentős fejlesztések voltak, és jelenleg igen közkedvelt a létesítmény a hobbi- és sportrepülők számára. Az ide tervezett újabb beruházás szintén előkészítő szakaszban van, a becsült forrásigénye nettó 3,1 milliárd forint.

Az egyik legfontosabb cél Szeged gazdaságának élénkítése. Ezek közül is az ipari parkok területének növelése. A fejlesztési biztos elmondta, hogy a 47-es út mellett egy 30 hektáros terület megvásárlása merült fel lehetőségként. A projekt előkészítési szakaszban van.  A programok között szerepel egy inkubátorház felépítése a lézerközpont (ELI) mellett. A beruházás a GINOP keretéből valósul meg, a tervezett pályázat kiírása, 3,36 milliárd forint keretösszeggel előkészítés alatt áll. A rossz állapotú Belvárosi híd rekonstrukciójának tervezett költsége 1,7 milliárd forint. A beruházás jelenleg előterjesztési szakban van. A „Tisza Szeged főutcája” projekt célja a Tisza belvárosi szakaszának rekonstrukciója, a folyó és a város kapcsolatának megteremtése, ami mellett egy környezettudatos fejlesztéssel rekreációs célú funkcióbővítésre is sor kerülne, ami erősítené a terület gazdaságélénkítő hatását is. A beruházás becsült forrásigénye kétmilliárd forint. E projektről a város részéről még egyeztetés szükséges.

Megvalósíthatósági tanulmány és a tulajdonviszonyok rendezésének előkészítse folyik a városi tömegközlekedés elektromos alapokra helyezéséről, Magyarország első károsanyagkibocsátás-mentes városi tömegközlekedési hálózatának létrehozásáról.

A Modern Városok Program keretében komoly sportfejlesztések történnek. Az egyik ilyen az uszodafejlesztés. Az önkormányzat tervei alapján a jelenleg is működő Etelka sori sportcentrumban kapna helyet az új uszoda. A projekt becsült összes forrásigénye 9,9 milliárd forint. A teljes beruházási koncepció előkészítése folyamatban van. A nagy érdeklődés, illetve az igények kielégítése érdekében – fogalmazott B. Nagy László − indokolt egy kézilabdacsarnok építése, ahol a hazai bajnoki mérkőzések mellett nemzetközi tornákat, akár BL-döntőt is rendezhetnének. A harmadik nagy projekt egy atlétikai központ építése lesz, hiszen az atlétika sem lehet vesztese a sportberuházásoknak, ezért a kormány magára vállalta annak költségét, hogy modern szabadtéri atlétikai centrum létesüljön Szegeden, az önkormányzat részvételével. A koncepció előkészítése zajlik, s hamarosan döntés várható – mondta befejezésül B. Nagy László.