Szarvas újjászületésének évfordulóját ünnepli

Szarvas


Szarvas idén újratelepítésének 300., várossá nyilvánításának 56. évfordulóját ünnepelheti. A török időben elnéptelenedett területet szlovák telepesek keltették ismét életre. A jubileum koordinátora Csasztvan András, a kultúra szarvasi lovagja, a Cervinus Teátrum igazgatója büszkén számol be a tervezett eseményekről. 

– Az ünnepségsorozat méltó megrendezéséhez erős csapatra lesz szükség. Milyen elvek mentén szerveződött a munkatársi gárda? Milyen tervek születtek az ünnepre?

– A város által működtetett kulturális intézmények és cégek vezetőivel a múlt év nyarán ültünk le, és alakítottuk ki az idei 300. évfordulónak a vázszerkezetét. Részt vett a városi múzeum igazgatója, a könyvtár igazgatónője és természetesen a Cervinus Teátrum, amely kulturális vonalon többféle területet koordinál a városban. Ehhez a csapathoz csatlakozott közös gondolkodásra, ötletelésre a szarvasi szlovák önkormányzat elnökasszonya, a szlovák iskola igazgatója, a város képviseletében pedig Boross Bence intézményfelügyeleti igazgató. A letelepedési szerződés báró Harruckern János György birtokos, későbbi Békés megyei főispán és az ideérkező telepesek között 1722. július 23-án köttetett meg. Úgy gondoltuk, ez legyen a meghatározó időpont. 

   Egyébként Szarvas város napja is kötődik ehhez a dátumhoz. Kijelöltünk egy háromhetes időszakot. Július 2-án kezdődik az ünneplés az Országos Szlovák Nappal. Ezt Cirill és Metód ünnepéhez kapcsolódva szervezi az Országos Szlovák Önkormányzat. Évről évre vándoroltatják a szlovákok lakta települések között, húsz éve járt már nálunk. Azt terveztük, hogy megszólítjuk a közgyűlésüket, és meghívjuk őket. A döntés tavaly novemberben megszületett a szarvasi „vendégségről”. E két időpont keretezi azt a három hetet, amikor mindennap lesz egy-egy esemény az évfordulóhoz kötődően. 

– Mostanra minden program véglegesnek tekinthető, s már csupán a részletekre kell ügyelniük?

– Igen, a terv elkészült. Színpadi, egyházi és templomi események, a szlovák nemzetiségi régiók gasztronómiai bemutatkozása, népművészeti programok követik majd egymást. A szlovák régiós házak feladata lesz, hogy a nagyközönségnek szóló előadásokat elhozzák, bemutassák. A szarvasi Cervinus Teátrum által szervezett kéthetes Cervinus Fesztivál minden este kínál színházi eseményt a Vízi Színházban július 13-tól 26-ig. Felújítjuk például a Tessedik Sámuel evangélikus lelkész, néptanító, mezőgazdász életéről szóló musicalünket, a csodaszarvasról szóló legenda színházi változatát. Vendégünk lesz a Szlovák Állami Népi Együttes. 23-án, Szarvas város napján adja át a városvezetés a kitüntetéseket, rendezünk templomi eseményeket, népünnepélyt, szabadtéri programokat. 

– Hívtak más országos rendezvényt „vendégként” az ünnepségsorozatra?

– A Szarvasi Vízi Színházat hármas szakmai összefogásban üzemeltetjük, s meghívtuk a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházait is. A Békéscsabai Jókai Színház és a Cervinus Teátrum koordinálja a június közepétől augusztus 20-ig tartó eseményeket, amikor mindennap valamilyen színházi előadás várja a közönséget. Ekkor adják át a Teátrumi Társaság éves díjait. 

   A városközpontban lévő zenepavilonunkban a Vízi Színház időintervallumával egy időben ingyenesen látogatható zenei programokat szervezünk, az Országos Térzene Program pályázatának pénzügyi támogatásával. Lehetőséget biztosítunk az itt működő amatőr csoportoknak is, a kamarazenekarnak, a tangóharmonika zenekarnak, a komolyzenei és népzenei együtteseknek.

– Hogyan terjed az ünnep híre, s miképpen illeszkedik az idei turisztikai programok sorába?

– Háromperces kisfilmet készítettünk, amelyben megmutatjuk magunkat. Szeretnénk felkelteni az érdeklődést, hangsúlyosan megmutatni mindenkinek, köztük természetesen az itt felnövő fiataloknak, hogy milyen értékekkel bírunk. A kisfilm a turizmusra is hatással lehet. A programszervező csapat tagjaival megegyeztünk abban, mely honlapokon jelenik meg az évforduló programja. Az ünnepi eseményekről hírt ad a város honlapja, a „Minden, ami Szarvas”, a Cervinus Teátrum, a Tourinform iroda honlapja. Az egyes részterületek saját internetes rendszerükben szintén minden programot közzétesznek.

– Végezetül arra kérem, ha csak címszavakban is, de sorolja fel a legfontosabb kulturális eseményeket…

– Július 2-án lesz az Országos Szlovák Nap, július 13-tól 27-ig a Cervinus Művészeti Fesztivál, július 23-án a Városnap, s ezek közül mindegyik számos érdekes programot kínál.