Szabó Magdára emlékeznek Debrecenben

Debrecen

Szabó Magda születésének közelgő századik évfordulója alkalmából emlékkiállítást nyitottak meg Debrecenben, a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban. Első ízben rendezik meg a MagdaFesztet, amelyen az író műveiből készült vagy általuk inspirált, illetve a nőket középpontba helyező színdarabokat mutatnak be.

A Szabó Magda születésének századik évfordulóján nyílt emlékkiállítás az író gyermek- és ifjúsági regényeit jeleníti meg fotók, szöveges tájékoztatók és könyvborítók segítségével, de láthatóak például a Tündér Lala bábfigurái, melyeket a debreceni Vojtina Bábszínház adott kölcsön, sőt, az Abigél televíziós feldolgozásából is kaphatnak ízelítőt a látogatók az október 14-ig megtekinthető tárlaton.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere megnyitójában kiemelte: az emlékkiállítással megkezdődött az a több hetes programsorozat, amellyel a város köszönti nagy szülöttjét, díszpolgárát, a Tiszántúli Református Egyházkerület egykori főgondnokát.

− Minden debreceninek kötelessége Szabó Magda emlékét ápolni, meg kell tartani őt a város egy jelképének – mondta Komolay Szabolcs.

Ezekben a hetekben minden Szabó Magdáról szól Debrecenben: a város színházi fesztivállal, szoboravatással és egy emlékház átadásával tiszteleg az író előtt. Október 2. és 10. között először rendezik mag hagyományteremtő szándékkal a MagdaFesztet.

Összegyűjtötték az ország színházaiban jelenleg műsoron lévő darabokat, a Csokonai Színház pedig felújította két korábbi repertoárdarabját, Az ajtót és a Régimódi történetet. Az utóbbit az írónő születésének napján, október 5-én díszelőadáson mutatják be.
Gáborjáni Szabó Botond, a Református Kollégium nagykönyvtárának főigazgatója arról számolt be, hogy az évfordulóra felavatják Szabó Magda emlékházát a Dóczy Gimnázium udvarán, és meglepetéssel is készülnek: felkutatták az Abigél televíziós változatában látott Abigél-szobor eredetijét, amelyről Győrfi Lajos szobrászművész készített pontos másolatot.
A szobrot a gimnázium épületének sarkánál állítják fel, s az iskola mai növendékei avatják fel Szabó Magda emléktábláját.

Egy hétig tartó programot, az egykori Matula Leánynevelő Intézetre emlékezve Matula-napokat tartanak a jubileum kapcsán a Dóczy Gimnáziumban. A 15. Matula-napok nyitó istentiszteletét a Verestemplomban tartották.

Fotó: dehir.hu