Sokoldalú gyógyászati ellátás Pakson


A gyógyvizük magas sótartalmú, a krónikus ízületi betegségek gyógyítására minősített, ráadásul szinte mindenfajta kezelés elérhető, amit Magyarországon használnak. Dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója adatai szerint 13 település betegeit fogadják a szakellátásban, az alapellátásban pedig Paks lakosságát.

– Milyen ellátást biztosítanak a paksiak, illetve a környékbeli településeken élők számára?

– Alapellátás szintjén Paks városát látjuk el, jelenleg három részleggel, a szakellátás, az alapellátás és a fürdőgyógyászat területén. Az alapellátásban azok az orvosok tartoznak hozzánk, akik nem vállalkozásban látják el a tevékenységüket. A szakellátásban 13 település lakosait fogadjuk, szakmánként különböző mértékben. Akad olyan szakma, amelynél mind a 13 település hozzánk tartozik, de olyan is, melyben kisebb létszámmal csupán kevesebb települést látunk el. 

   A fürdőgyógyászatban regionális minősítést kaptunk, tehát szinte bárhonnan tudunk fogadni betegeket, ellátásra szorulókat. Viszont csak járóbetegként tudjuk biztosítani az ellátást. Egy komplett kúra jellemzően 10-15 kezelésből áll, általában 3-4 kezelésfajtából, tehát összesen 40-60 kezelésről van szó, s naponta legfeljebb 3-4 kezelést tudunk adni. Elsősorban 30-40 km-es sugarú körzetből járnak fürdőgyógyászati kezelésre hozzánk. Valamennyi a NEAK által ártámogatott kezelés. 

   A gyógyászati központnak nincs szálláslehetősége. Lehet szabadon igénybe venni gyógyfürdőt, fizetős szolgáltatásként például a masszázst, a wellness-rituálékat, amelyek megtalálhatók a honlapunkon. 

   A szakorvosi állományunk döntően feltöltött az alapellátást illetően, a gyermekorvosi körzetek közül egy pedig helyettesítéssel ellátott. Szakdolgozói tekintetben megfelelő létszámmal rendelkezünk.

– A gyógyfürdő vizét, szolgáltatásait elsősorban kiknek ajánlják? Modern, kényelmes környezetben kínálják fürdőgyógyászati és medical-wellness kezeléseiket. Milyen a szolgáltatási paletta?

– A gyógyvizünk magas sótartalmú, 12 ezer milligrammos, nagy része nátrium-klorid. Régen nagyszüleink meleg sót tettek az ízületeikre, a vizünk ugyanezt biztosítja feloldva. Krónikus ízületi betegségekre minősítették, továbbá bizonyos bőrbetegségekre, bizonyos krónikus nőgyógyászati és urológiai betegségekre, a sós páratartalom miatt pedig egyes légúti betegségekre is jótékony hatású. Ismerünk olyan beteget, aki azért jár rendszeresen a fürdőbe, mert így kevesebb gyógyszert kell szednie. 

   Két, 100 négyzetméter körüli minősített gyógyvízű medencénk közül az egyik hőfoka 32-36, a másiké 34-38 Celsius fok közötti. A súlyfürdő-medencénkben négy beteget tudunk egyszerre kezelni, a tornamedencénkben 10-11 ember  tornázhat egy időben szakképzett személyzet irányításával.  Szinte mindenfajta kezelés elérhető nálunk, ami Magyarországon a fürdőgyógyászatban megtalálható, az iszapkezeléstől a kádas kezelésen át a vízsugármasszázsig, mindez kiegészül fizikoterápiával és gyógytornával. Minősített iszapot használunk, Hévízről hozzuk, saját gyógyvízzel főzzük fel. 

– Régi terv a központ további bővítése, fejlesztése. Hol tart ennek megvalósítása?

– A régebbi épületszárnyunkat 2003-ban, az újabb szárnyat 2014-ben vettük át. Szeretnénk bővíteni, megvalósíthatósági tanulmányterv már született a harmadik szárny építésére. Szükség lenne rá, hiszen a tevékenységünk egy része külső telephelyeken történik. Két, körülbelül 700 m2 alapterületű külső telephelyünk van, és egy háziorvosi rendelő is a mi kezelésünkben. A szakellátások közül kettő külső telephelyre szorult, célszerű lenne, ha nálunk lenne megtalálható minden ellátás. Ez a vidéki buszállomás mellettünk található, s így a betegek egyetlen telephelyre járhatnának a kezelésekre, nem kellene nagyobb távolságokat megtenniük a kezelések között. 

– Jelentős lakosságszám-növekedésre lehet számítani Pakson. Hogyan készülnek fel arra, hogy a beruházásra érkezőket a megszokott magas színvonalon lássák el? A Paks II. építkezésre csúcsidőben 10-15 ezer munkavállalót várnak. A Paksi Gyógyászati Központ milyen szerepet vállal az ő ellátásukból?

– Paks I-gyel évek óta van egy szerződésünk, a dolgozóik elsősorban fürdőgyógyászati ellátásokra jönnek hozzánk. A szakellátást és az alapellátást is igénybe veszik. A Paks II. építkezésénél fel kell készülnünk arra, hogy jelentős számú munkavállaló érkezik a városba rövidesen. Az ellátásukkal kapcsolatosan most folynak az egyeztetések. 

   Egy részük társadalombiztosítással rendelkezik, ellátásuk részben az állami ellátórendszerben, részben magánellátásban történik majd. Nyilván a mi intézményünk is érintett, hiszen mi vagyunk a legközelebb a beruházáshoz, de nagyobb ellátási események –  baleset, speciális műtétek, égési sérülések stb. – esetén a megyei kórház, illetve a regionális centrum, a klinikák vesznek részt az ellátásban. Elsősorban kisebb betegségek fognak jelentkezni, amelyekkel hozzánk fordulnak majd, így a mi terheink is növekedni fognak. 

   Korábban az önkormányzat és a Paksi Atomerőmű Zrt. is tudott támogatni minket, ezért az eszközparkunk relative jó állapotban van. Néhány helyen cserére lenne szükség, reméljük, a jövőben lesz rá lehetőség.