Sirok ott szerepel a megye turisztikai térképén

Sirok

A Mátra és a Bükk találkozásánál lévő Tarna-völgyi község mások mellett híres hazánk egyetlen barlangváráról, az egészen egyedülálló Nyírjes-tóról és a különleges barlanglakásokról. Tuza Gábor polgármesterrel Sirok turisztikai vonzerejéről, az abban lévő lehetőségekről beszélgettünk.

– Akár több napra is elegendő programmal, látnivalóval tudják fogadni a településre érkezőket? 

–  Sirok a régió egyik legszebb fekvésű települése. Legfőbb nevezetességünk a vár, amely minden évben sok-sok látogatót vonz. Szerencsére jól állunk a szálláslehetőségek terén, amit hála Istennek, ki is használnak az ide látogató és pihenni vágyó turisták, családok, baráti társaságok. A tavasztól őszig terjedő időszak a legvonzóbb a turisták számára, ekkor látogatnak a legtöbben hozzánk. Ilyenkor – persze leginkább nyáron – megtelnek a vendégházak, a vendéglők. Egy szó mint száz, sokféle lehetőséggel rendelkezünk mind szállás-, mind pedig kirándulási lehetőségek tekintetében. 

   Igen népszerű az „Interaktív séták a Tarna völgyében” projekt keretében megvalósult tanösvényrendszer, amely Sirokban három, Szajlán egy tanösvényen belül mutatja be Sirok és környéke természeti és épített örökségét. Természetesen ajánljuk a vendégeinknek a környék, Recsk, Parád és Mátraderecske látnivalóit is.

– Az Országos Kéktúra 21-es és 22-es szakasza is érinti a települést…

– Igen, és ez is jól érezhető: sok bakancsos turista is megfordul a községben. Ha éppen csupán egy kis pihenőre van szükségük, vagy szeretnének egy finom ebédet enni, akkor beülnek a Sirokban található vendéglők egyikébe. Természetesen a vár miatt is sok túrázó megfordul erre. Akadnak olyanok, akik először megnézik a várat, és csak utána indulnak el a turistaútvonalak valamelyikén. Másoknál pedig a kiadós túra éppen a várban ér véget, s így ők, ha alkonyattájban érkeznek, megcsodálhatják a naplementét is.

– Az évente megrendezett Várnap milyen rendezvényekkel várja az érdeklődőket?

– Néhány éve már az egynapos rendezvényt pünkösd vasárnapján tartjuk. Rengeteg programot kínálunk az ide látogató vendégeknek. A gyerekek mászhatnak falat, kipróbálhatják a népi játékokat, az arcfestést, a csillámtetoválást, a gyöngyfűzést, a korongozást, s ezeket mind-mind a várnyeregben. Fent, a vár bejárata előtt íjászkodhatnak is. 

   Természetesen ezek a programok a felnőtteket is elszórakoztatják. Különböző íjász- és harci bemutatókat szokott tartani például a Mátrai Farkasok Íjász Egyesület. Idén meghívtuk a Debreczeni Arany-Keresztes Lovagok Egyesületét is, akik szintén különböző harci eszközök és harci jelenetek bemutatásával szórakoztatták a közönséget. Este a Sportcsarnokban szokott folytatódni a mulatság. Hagyománnyá vált, hogy ilyenkor választjuk meg a település díszpolgárát, ez ebben az évben sem volt másként. A rövid ünnepséget színházi előadás követi, majd a Várnapot zenés tűzijáték zárja.