Sárváron ötcsillagos várost építenek

Sárvári aréna

Büszkék városukra a sárváriak, és jól is érzik magukat a településen. A vendégek szintén megtapasztalhatják ezt a hangulatot, sőt azt is, hogy ebben a városban minden megtett lépést a minőségre való törekvés motivál. Az ötcsillagos Sárvárt Kondora István polgármester mutatta be lapunknak.

‒ Sárvárinak lenni és Sárváron lenni egyaránt jó! A itt élők és az idelátogató vendégek igényeire is figyelemmel kell lennie az önkormányzatnak, a városvezetésnek. Hogyan lehet megtalálni a harmóniát? 

‒ A mi szlogenünk: Ötcsillagos várost építünk! A minőségi szolgáltatásokat és a minőségi városépítést tartjuk legfontosabbnak. Úgy gondoljuk, de a felmérések is ezt igazolják, hogy a sárváriak jól érzik magukat a városukban. Nyilván, aki vendégként érkezik hozzánk, érzékel valamit ebből a hangulatból. A fürdőben tavaly 780 ezren fordultak meg. A vendégek jellemzően 2,7-3 napot töltenek nálunk, s ez 2019-ben több mint 550 ezer vendégéjszakát eredményezett.

‒ A kiváló gyógyvíz önmagában minden bizonnyal nem elegendő ahhoz, hogy a legjobbak között tartsák számon Sárvárt. Mi az a plusz, amit az egészségturizmus, az egészségmegőrzés terén nyújtanak?

‒ Sárvár imázsa jó. Célunk, hogy ezt tovább erősítsük, ez bizony rendszeres napi munkát igényel. Sárvár a legtöbb mutatót tekintve az öt legjobb hazai fürdőváros egyike. Az elmúlt hetekben olvastam egy nagyon alapos és kritikus tanulmányt, amely a 14 legjelentősebb magyarországi fürdőt hasonlította össze. Ebben az összevetésben is kiválóan szerepeltünk. A fürdőben a strand, a gyógyfürdő, a wellness, valamint a gyógyprogramok jól megférnek egymás mellett. Több mint háromezer a szálláshelyeink száma, egészséges a különböző kategóriák aránya, de amíg a fürdőnél a kapacitásnövelésnek komoly korlátai vannak, a szálláskapacitás még korántsem érte el a csúcsot. 

Akad bőven látnivaló és sok csalogató program is Sárváron. Érdemes megnézni a Nádasdy-vár különleges kiállításait, a bajor királyi anyagot, az egyedülálló huszármúzeumot és a térképészeti gyűjteményt. Van arborétumunk, számos pihenő- és vendéglátóhelyünk. Az utóbbi években sokat fejlődött az úgynevezett teraszos vendéglátás.

‒ Épült egy új, multifunkcionális sportlétesítmény. Ez „csak” a sárváriakat szolgálja, vagy be tudják vonni az idegenforgalmi kínálatba is?

‒ Amellett, hogy szakosztályaink és egyesületeink használják az új Sárvári Arénát, megpróbáljuk bekapcsolni a turisztika, elsősorban a sportturisztika körforgásába. Ez a létesítmény, ami szintén ötcsillagos, sport- és kulturális rendezvények számára egyaránt alkalmas. Része még egy moziterem is, valamint egy fallabda-pálya, és néhány hónapon belül elkészül a négyállásos tekepálya is. 

‒ Vannak-e további fejlesztési terveik?

‒ Három terület élvez prioritást: a szabadidőpark fejlesztése, a Nádasdy-vár megújítása és a város „szintjének” állandó emelése a fürdő és a szállások színvonalához.

 ‒ Milyen látványos, vendégcsalogató rendezvények szerepelnek a 2020-as sárvári programnaptárban?

‒ Áprilisban lesz a hagyományos 12/24 órás futás, május 1-jén a népszerű májusfaállítás. Június 6-án rendezzük a Veterán Pikniket, s még ugyanebben a hónapban a Mazsorett Fesztivált, röviddel azután pedig a Fúvószenei Várfesztivált. Július 17. és 19. között Nádasdy Történelmi Fesztivált tartunk, augusztus 7-én és 8-án motoros találkozót. Augusztus 15. és 20. között negyvenedik alkalommal rendezzük meg a Nemzetközi Folklórnapokat, október 24-én pedig a Simon‒Júdás-napi Országos Kirakodóvásárt.