Salgótarján fejlesztése is elkezdődik a Modern Városok Programban

Salgótarján

Vesztes városból győztes várossá válhat Salgótarján annak köszönhetően, hogy milliárdos fejlesztéseket terveznek a Modern Városok Programban. A város együttműködési megállapodást kötött a kormányzattal a program részleteiről. 

A Modern Városok Program keretében elindított fejlesztések révén Salgótarján élhetőbb, szerethetőbb város lesz – mondta Fekete Zsolt polgármester, aki a kormánnyal közös érdeknek nevezte Észak-Magyarország és a leszakadó megyék fejlesztését. − Az elmúlt huszonnégy évben nem a töretlen fejlődéséről volt híres a település, amely a leghátrányosabb helyzetű megyei jogú város. Innen szép a győzelem – tette hozzá a polgármester, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel aláírta a város fejlesztésére vonatkozó együttműködési megállapodást.

A kormányzati elképzelés szinte minden pontban találkozott Salgótarján fejlesztési koncepciójával – mondta a polgármester, megjegyezve: nem elég egyetlen területet felemelni a településen, hanem egyszerre kell figyelmet fordítani a társadalmi alrendszerekre. Így a város régióközponttá válhat .

A kormányfő arról beszélt, hogy Salgótarján az utolsó olyan megyei jogú város, ahol még mindig erősen él az érzés, hogy vesztes város, a rendszerváltozás vesztese.

Orbán Viktor tucatnyi pontban foglalta össze a megállapodásban érintett fejlesztési területeket a várost elkerülő úttól az új városközpontig. Egy országhatárig érő, Salgótarjánt elkerülő négysávos utat építenének 40-50 milliárd forintos beruházásban. Elektromos buszokra térne át a város, s az ehhez szükséges új helyi buszpályaudvar és parkoló kialakítását a kért 1,7 milliárd forinttal támogatja a kormány. Az ipar és a gazdaság fejlesztése érdekében 10 milliárd forintból a város összes, 40-45 hektárnyi barnamezős rozsdafoltját felszámolják, és amit lehet, új ipari park formájában vonják be a termelésbe. Emellett 12 hektárnyi új, zöldmezős területen is ipari park létesül további 2,5 milliárdból.

4,5 milliárd forintot ad a kormány az öblösüveggyártás magasabb ipari minőséggé fejlesztésére, 5 milliárd forinttal az oktatást segítik, 10 milliárdos nagyságrendben az egészségügyet és a sportot. A tervekben szerepel egy új onkológiai központ, egy uszoda, egy sportpálya és egy jégcsarnok létesítése. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy ez különösen indokolt, ha regionális központ akar lenni Salgótarján.

A térség turisztikai vonzereje érdekében szükséges beruházások 22 milliárd forintba kerülnek. A kormányfő azt mondta, a szakmai jóváhagyás után ezt a pénzt is rendelkezésre bocsátják. Továbbá közölte: a tervezésekre nagyon rövid időn belül egymilliárd, majd egy hónapon belül további néhány milliárd forintot kap Salgótarján.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a megállapodásnak köszönhetően végre elkezdődhet Salgótarján kulturális, gazdasági és sport régióközponttá fejlődése.

Elsődleges feladatnak nevezte a gazdaságfejlesztést, mivel a városban kilencszázalékos a munkanélküliség, ami több az országos átlag kétszeresénél.

Fotó: vaskultura.hu