Rövidesen kiderül, melyik lesz idén Magyarország Tortája

Körtetorta

Egy dunaföldvári és egy salgótartáni cukrász verseng a Magyarország Tortája címért. Utóbbi, Szó Gellért két finomsággal is döntőbe került a tízedik alkalommal meghirdetett pályázaton.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tízedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” pályázatot az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából. A szakmai zsűri négyfordulós értékelés után hirdet győztest. A verseny utolsó fordulójában három torta versenyez a dunaföldvári Tóth cukrászda Aranyos körtetorta nevű finomsága, amit Tóth Norbert készített muscovadós (nádcukros) édes morzsával hintett marcipános tésztaalappal, fehér csokoládés, yuzus (japáncitromos) körtekrémmel, párolt körtével.

Az Őrség zöld aranya nevet kapta a salgótarjáni G&D Kézműves cukrászda egyik remeke, ami Szó Gellért munkája. A könnyű ganache közé pirított, darált tökmagból, cukorral és őrségi hidegen sajtolt tökmagolajjal készült praliné kerül, majd egy málnazselés réteg. Szó Gellért másik döntőbe jutott tortája a Zuzorka nevet kapta. A mandulalisztes linzerre narancslikőrös mandulakrémet nyomnak, majd egyebek között eperlekvár, balzsamecetes eper-rebarbara zselé és mascarpone mousse, végül fehér csokoládés glazing, tejszíndísz és temperált fehér csokoládé kerül rá.

Júliusban, a harmadik körben a három döntős alkotás készítőivel konzultálva a zsűri javaslatokat tesz a torták további tökéletesítésére. Végül a negyedik, utolsó zsűrizési körben a tortákat a szakmai zsűri előtt kell elkészítenie a versenyzőknek, ahol pontozással választják ki a győztest, hogy augusztusban tízedik alkalommal is kihirdethessék Magyarország Tortáját. 2013-ban a Milotai mézes diótorta volt Magyarország Tortája, 2014-ben a somlói revolúció torta, 2015-ben pedig a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta. A tavalyi győztes a most is döntőben lévő Szó Gellért volt. A dunaföldvári Tóth Norbert sem kezdő, 2009-ben Sacher fagyija elnyerte az Év fagylaltja címet.

fotó: sutichef.hu