Riverside − többfunkciós úszómű Szentendrén

Riverside

Szentendrén, a Duna hullámain, a Görög utcánál új turisztikai látványosság nyílt 2017. július 14-én. A Riverside többfunkciós úszómű kulturális-, sport- és gasztrosziget a város különleges színfoltja lesz.

A Riverside szentendrei vállalkozók álmának megvalósulása, Szalay Péter, a Görög Kancsó étterem tulajdonosa és Pásztor Zoltán, a belvárosi rév üzemeltetője két éve döntött úgy, hogy belevágnak a projektbe. A városvezetés is az elképzelések mellé állt, s a beruházást 2 millió forinttal támogatta, illetve biztosította a napozóterasz kényelmes napágyait.

Az úszómű építészeti arculattervét Bori Sándor építészmérnök, az Adamdesign Studio szakembere készítette el, illetve részt vett a projekt településképi véleményezésében a tervtanáccsal és a városi főépítésszel. A grillhajó további tervei a Hajtó-Művek Kft.-ben készültek Lantos Gyula okleveles hajómérnök vezetésével, majd az engedélyeztetési eljárások szakasza következett, mely a tervekhez képest hosszabb időt vett igénybe. Az építés áprilisban kezdődött, s az utolsó simítások végeztével, július közepén átadták a nagyközönségnek az úszóművet.

A Riverside a folyóra nyúló mólóval elérhető közelségbe hozza a természetet, és sokféle lehetőséget rejt magában, hiszen nemcsak a vízi sportok szerelmeseit szolgálja kikötőként, de a fedélzeten napozóterasz, grillétterem és kávézó is nyílik. A kényelmes napozóágyakról és az emeleti teraszról pompás a kilátás a Dunára és a városra. Az étteremben helyben készülnek a mediterrán fogások, grillezett húsok salátával, roston sült hal, steakburgonya, hamburger. A Riverside teraszán kulturális események szervezését is tervezik az üzemeltetők, együttműködésben a várossal. Az úszómű az idei  fesztivál egyik helyszíne lesz: július 22-én és 23-án, 10 és 16 óra között lehet majd itt vízre szállni, és evezni a Dunán.

Az építmény befogadóképessége összesen 65 fő, míg a városi napozóterasz 18 személyes, a tetőterasz pedig 20 vendéget tud fogadni. A közösségi funkciót is betöltő terasz használata a fogyasztástól függetlenül ingyenes. A 20 méter hossz alatti kishajókat fogadó kikötőben a kajakok és a kenuk díjmentesen köthetnek ki.  Az úszómű stégjénél motorcsónakkal óránként 1200 forintért lehet „parkolni”. A Riverside „Hop on – hop off” vízitaxi-megállóként is üzemel.
A vízi élmények sorában további újdonság lesz, hogy a régi szentendrei rév felújítva, városnéző kishajóként cirkál majd a Dunán. Az úszómű ünnepélyes átadásán részt vett Szalay Péter, a Görög Kancsó étterem tulajdonosa, Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester, Petricskó Zoltán általános alpolgármester, a belváros képviselője és Verseghi-Nagy Miklós polgármester, aki köszöntőjében Szókratészt idézte: „A folyó, akárcsak az élet, örök, miközben pillanatról pillanatra más és más” – utalva a Dunára és a hullámain ringó új installációra, mely minden pillanatban más és más élményt nyújt vendégeinek.