Répcelak, az élhető kisváros

Répcelak

Az elmúlt öt év fejlesztései egyetlen célt szolgáltak, az élhetőséget – hangsúlyozta Répcelak polgármestere. Szabó József szerint nagyon fontos, hogy az itt élő emberek egyre magasabb komfortfokozaton élhessenek, és egyúttal jól érezzék magukat a településen.  

Répcelak az ország egyik legkisebb városa, 2600 lelket számlál. Ennek ellenére fejlett iparral, modern mezőgazdasággal, teljes infrastruktúrával és széles körű szolgáltató szektorral rendelkezik – sorolta az erősségeket a polgármester. Három nagy gyár működik a településen, összesen ezer embert foglalkoztatnak. A patrongyártó Liss Kft., a Linde Gáz Zrt. és egy francia‒német tulajdonú sajtgyár, a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. 

Ezek a cégek meghatározzák az adóbevételeinket és a foglalkoztatottságot – mondta Szabó József. – Nálunk nincs munkanélküliség. Sőt, több a munkahelyek száma, mint az itt élő munkavállalóké. Ezért a környező településekről is hozzánk járnak dolgozni az emberek. Földrajzi fekvésünk is kedvező, és a néhány éve elkészült M86-os négysávos autóút sokat segít a bejáró munkavállalóknak is.   

Répcelak sokat fejődött az elmúlt öt évben. A polgármester büszkén beszélt a 2017-ben átadott új sportcsarnokról, ahol NB I-es női kézilabdameccseket is játszanak. Épült piac, míg a Zöldváros program keretében az üzletsor előtti és mögötti részt parkosították 150 millió forintból. 750 méter kerékpárút készült, teljesen felújították a ravatalozót és az egészségházat. Szabó Józseftől megtudtuk azt is, hogy futópálya készült az iskolának, valamint sportszálló is épült. Egyetlen műemléküket, a Radó-házat is folyamatosan szépítik pályázati forrásból, illetve saját erőből. 

A szennyvíztelep és a csatornahálózat rekonstrukciója még tart, erre 1,3 milliárd forintot fordít az önkormányzat. Rövidesen indul az ivóvízminőség-javító program, amire 300 millió forintot szánnak. Tervezik továbbá az iskola felújítását, és pályáztak egy új bölcsőde építésére is. A fejlesztések nagyrészt azt a célt is szolgálják, hogy a répcelaki fiatalok szülővárosukban találják meg számításaikat, ne menjenek külföldre. Ezért is alakítottak ki egy új utcát, közművesített telkekkel, amelyekhez kedvezményesen juthatnak hozzá a fiatal családosok. A városban ugyanis nincs eladó ingatlan. Ezért is épül magánberuházásban egy 28 lakásos lakópark. Répcelakon pezsgő a civil közösségek élete, színvonalas képzés folyik a művészeti iskolában, számos kulturális és sportrendezvény várja a helybélieket és az ide látogató vendégeket szinte az év minden hónapjában. 

Végezetül Répcelak előnyei közé sorolta Szabó József polgármester azt is, hogy náluk szinte nincs bűnözés. Tavaly mindössze 17 kisebb bűncselekmény történt a városban. Nagyon jó a közbiztonság. Ez köszönhető egyrészt a rendőri jelenlétnek, másrészt pedig annak, hogy az itt élők figyelnek egymásra.