Rendhagyó megemlékezés Szentendrén

nyers könyvek

Megyénkben is méltón emlékeztek ’56 hőseire

Pest megye valamennyi településén méltóképpen emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról. Szentendrén rendhagyó, tematikus programsorozattal tisztelegtek az októberi hősök emléke előtt.

 

A művészetek hazai fővárosában a korabeli helyszíneken kortárs képzőművészek szabadtéri installációi idézték fel az 1956 őszén történteket. A város meghívásos pályázatára beérkezett public art alkotások november 4-éig voltak láthatóak és hallhatóak Szentendre hét forgalmas pontján. Csató Máté Pecsét című, Konyec feliratú objektje egyszerre szimbolizálta a kommunista bürokráciát és a rendszer emberi sorsokat megpecsételő mivoltát. Tóth Eszter Vörös csillag című hatalmas térinstallációja a valaha legyőzhetetlennek hitt hatalom sikátorba szorult romlását, karikatúrává válását érzékeltette. A Nyárson égetett könyvek című ef Zámbó István-szobron a nyársra húzott könyvek jelképes, színezett vaslángok fölött forogtak. Vincze Ottó Halld meg a hangom! című performanszában az 50-es években rögzített hangfelvételek és hangeffektusok a Ferenczy Múzeum épületének homlokzatán elhelyezett, mozgásérzékelőkkel ellátott hangszórókon át, többcsatornás montázsban szólaltak meg.

Az installációk helyszíneit bárki a tetszése szerinti sorrendben is felkereshette, de a művészet- és helytörténészek vezette séták során egy rendhagyó történelemóra részesei lehettek. (A történelmi vonatkozásokat és a kiállított művek leírását egy ez alkalomra készült kiadvány foglalja össze.)

A központi megemlékezésnek a Pest Megyei Könyvtár színházterme adott otthont, ahol Verseghi-Nagy Miklós polgármester és dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára mondott ünnepi beszédet, majd sor került a városi kitüntetések átadására. Ezt követően a Térszínház művészei és a Ferences Gimnázium diákjai közös előadásában Kovács Dániel Gábor Darázsfészek című drámáját tekinthette meg a közönség.

Az évfordulóhoz kapcsolódó kísérőprogramok közül szólnunk kell a Városháza dísztermében megrendezett egész napos konferenciáról, amelyen Szentendre testvérvárosai közül Zilah és Kézdivásárhely képviseltette magát.. A konferencia díszvendége Tófalvi Zoltán erdélyi történész, újságíró volt, aki harmadfél évtizede kutatja a Romániában korábban elhallgatott, Magyarországon pedig máig szinte teljesen ismeretlen erdélyi ’56-os mozgalmak történetét, valamint a brutális megtorlások dokumentumait.

Hírt kaptunk arról a tudományos szenzációról is, hogy a Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai a Pest Megyei Levéltárban megtalálták az 1956. október 30-án megalakult Nemzeti Bizottság korábban elveszettnek hitt iratait. Részleteket láthattunk továbbá abból a megrázó dokumentumfilmből is, amely Tófalvi Zoltán erdélyi újságíró kutatásai alapján készült, operatőre pedig Miholcsa Gyula ugyancsak erdélyi filmrendező. A filmben a megtorlások túlélői nyilatkoznak, s a forgatás során végiglátogatták a büntetések végrehajtásának helyszíneit is.

A Városház Galériában a Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai által összegyűjtött ’56-os relikviákból láthattunk kiállítást, s megtekinthettünk egy válogatást a Vajda Lajos Stúdió alkotóinak az 1956-os forradalom előtt tisztelgő munkáiból. A MANK Galériában pedig Jelek és jelképek ’56-ról címmel nyílt kiállítás.

A 60 évvel ezelőtti eseményeket feldolgozó filmalkotásokkal emlékezett az évfordulóra a P’Art mozi Ötven60 – Lámpás című vetítéssorozata, melynek keretében mások mellett a Gulyás testvérek Malenkaja rabatyonka, Gárdos Péter Szamárköhögés és Sándor Pál Szerencsés Dániel című filmjét láthattuk.