Remekeltek tokaji, villányi és szekszárdi borok a Syngenta Borversenyen

Sygnenta

Tokaj tarolt, Villány és Szekszárd remekelt, de újabb szép szakmai sikert ért el mások mellett az agárdi L. Simon Pincészet, kiemelkedően szerepelt Koch Csaba és a Csubák testvérek a rangos Syngenta Borversenyen. Az eredményhirdetést Siófokon tartották. 

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, amelyre idén összesen 459 nevezés érkezett az ország valamennyi bortermelő vidékéről. A megmérettetésen a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is a tokaji borok vitték a prímet, a legjobb tizenhárom borból hetet a történelmi borvidék borászai készítettek. A siófoki díjátadón elhangzott: a kihívásokkal teli tavalyi év ellenére kiváló 2016-os borok kerültek a zsűri elé.

Ebben az évben a Bock Borászat 2011-es Bock Capella cuvée-je, a NAIK SZBKI Badacsony 2013-as Badacsonyi Kéknyelűje, valamint a Tolcsva-Bor Kft. 2009-es ötputtonyos Tokaji Aszúja érdemelte ki a legkiválóbb boroknak járó Quadris-díjat a Syngenta Borversenyen. Nagyaranyat kapott a Szentpéteri Borpince, a Kősziklás Borászat, a Schieber Pincészet, a Sauska-Tokaj, a Tolcsva-Bor, a Csubák testvérek, a Grand Tokaj és Koch Csaba egy-egy, valamint a Sárga Borház két bora. Rajtuk kívül 124 arany-, 228 ezüst- és 82 bronzérmet, valamint 12 oklevelet adott át a zsűri.

Ahogy az elitbor.hu írja, az eredménylistát elemezve kijelenthető, hogy a megmérettetés felért egy alföldi erődemonstrációval: legjobban Tokaj (7 nagyarany, 15 arany) szerepelt az országos merítésű összevetésen. Hegyalját Villány (2 nagyarany, 15 arany) és Szekszárd (1 nagyarany, 13 arany) követi. Az összesített eredmények alapján a dobogó harmadik fokára felkapaszkodott a Kunság (1 nagyarany, 15 arany), sőt a kicsiny Hajós-Bajai borvidék is hozott hat aranyérmet.

Az élmezőnyben ott van a dinamikusan fejlődő Mátrai borvidék (14 arany), az Etyek−Budai (9 arany), az Egri (8 arany) és a Móri borvidék (7 arany) is.

Egyénileg Koch Csaba emelkedett ki a mezőnyből. Az eredményességi versenyben a szekszárdi Schieber Pincészet végzett a második helyen. Az egy nagyarany mellé kettő aranyat gyűjtő Csubák testvéreké a harmadik hely ebben a versenyben.

Három aranyat gyűjtött az Agárdi Csóbor Pincészet, a szintén agárdi L. Simon Borászat, a császártöltési (Hajós-Bajai borvidék) Szemerey Pincészet, Gálné Dignisz Éva borászata, a Gál Birtok Szigetcsépről, a gyöngyösi Maróti Pince, a móri Geszler Pincészet, valamint a vastagon gyümölcsös borok villányi mestere, Günzer Zoltán.

Fotó: agroinform.hu