Rekord született a negyedik Palóc Világtalálkozón

palóc

A palóc viseletet, népdalokat és néptáncokat éppúgy bemutattak a negyedik Palóc Világtalálkozón, mint gasztronómiai értékeket. A bátonyterenyei Gyürky−Solymossy-kastély parkjában rendezett programon világrekordot állítottak fel a leghosszabb lakodalmas menet kategóriában.

A Palócföld hagyományainak és kulturális kincseinek bemutatása, életben tartása, valamint az összetartozás erősítése a célja a Palóc Világtalálkozónak, amelyet a Nógrád megyei Bátonyterenyén negyedszer rendezett meg a Tar Lőrinc Baráti Közhasznú Egyesület.

A háromnapos rendezvényen csaknem ötven egyéni előadó, 21 néptáncegyüttes, ötven népi énekcsoport, népdalkör és kórus, 15 népi zenekar és egy tucat népmesemondó szórakoztatta a közönséget.

Többek között népi gyógyászat, palóc termékek vására, gyermekeknek kézműves foglalkozások, íjász- és barantabemutató szerepelt a programban, amelyet Bátonyterenye kisterenyei városrészén, a Gyürky−Solymossy-kastély parkjának 13 hektáros területén rendeztek.

A kastélyban festményeket és hímzett terítőket állítottak ki, az irodalmi sátorban palócföldi írók, költők mutatkoztak be, és kiadványaival kitelepült a balassagyarmati Palóc Múzeum is.
A bátonyterenyei találkozón világrekordot állítottak fel a leghosszabb lakodalmas menet kategóriában. A kisterenyei Gyürky−Solymossy-kastély parkját megkerülve, a főkapun több mint hétszázan érkeztek meg népviseletben a palóc lakodalomra a nagyszínpadhoz. Ezzel a palócok bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe, felállítva a leghosszabb lakodalmas menet világcsúcsát.

A palócok rangos rendezvényén nyolcvanhat település képviseltette magát. Az anyaországiakon kívül huszonnyolc felvidéki és egy délvidéki településről érkeztek a résztvevők. A Palócok földjén a határon túli Felvidéket és négy hazai megyét értenek. Ide tartozik Pest megye keleti része, Nógrád és Heves megye, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati része, ezen felül a délvidéki, jelenleg Szerbiához tartozó Kupuszina település, amely az 1750-es évekbeli kitelepítéstől napjainkig megőrizte palóc identitását.

fotó: http://sokszinuvidek.24.hu/