Ráckevei Anna megszerette Debrecent

Ráckevei Anna 2006-tól a debreceni Csokonai Színház színésze, 2013-tól igazgatója. Miközben a színház hajóját új vizeken igyekszik egyre nagyobb sikerrel kormányozni, ő maga is második otthonára lelt Hajdú-Bihar megye székhelyén.

Ráckevei Anna1960-ban született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett. Korábban többek között a Madách Színház, a Nemzeti Színház, a Művész Színház, a Kelemen László Színtársulat és az Új Színház tagja volt. MerylStreep magyar hangja. Jászai Mari-díjas és érdemes művész. Két gyermek édesanyja.

Arra a kérdésre, hogy hogyan érzi magát budapestiként Debrecenben, így válaszolt:

– Nagyon jól érezném magam, ha a családom is itt élhetne, de őket a munka és az iskola a fővároshoz köti. Megszerettem Debrecent, élhető városnak tartom. Csodálatos a lehetőségek tágulása. Ha valaki minőségi módon akarja eltölteni a szabadidejét, megteheti, legyen szó képzőművészetről, színházról vagy sportról.

034_iokaszte_14_05_09
De az én szempontomból ez mind nem lényeges ahhoz képest, hogy milyen sok jó barátra tettem szert Debrecenben. Az a fajta nyitottság és emberi minőség, amit tapasztaltam, lenyűgöző. A legszembetűnőbb a debreceniekkel kapcsolatban, hogy egészséges módon büszkék arra, hogy ők debreceniek, és ez nekem nagyon tetszik. S miközben ragaszkodnak a hagyományaikhoz és őrzik a régit, nem állnak ellen semmiféle újdonságnak. Jól működőnek, emberi léptékűnek tartom a debreceniek kapcsolatrendszerét, amelybe engem is belevettek, és ez megtisztelő.