Pomáz fejlődése esztendők óta töretlen

Pomáz

Robbanásszerűen nőtt a lakosságszám az elmúlt években Pomázon, amely csendes nagyközségből a Dunakanyar második legnépesebb városává vált. Vicsi László polgármester elmondta magazinunknak, hogy igyekeznek hasonló léptékben fejleszteni a város infrastruktúráját is.

‒ Milyen előnyei, netán milyen hátrányai vannak a főváros közelségének?

‒ A szentendrei HÉV vonala mellett vagyunk, így Pomázról könnyen meg lehet közelíteni Budapest belvárosát. Emiatt is sokan választják otthonuknak a települést, ezért Pomáz régi kisvárosi jellege már a múlté. Míg tíz évvel ezelőtt 13-14 ezer lakosunk volt, ez a szám mára meghaladja a 18 ezret. Ezt a robbanásszerű növekedést nehéz követni infrastruktúrában. A víz- és csatornahálózattal jól állunk, az úthálózattal kevésbé, de minden pályázaton indulunk, szerencsére többnyire sikerrel.  

‒ Milyen fejlesztések történtek ebben az önkormányzati ciklusban?

‒ Új óvodát építettünk, rövidesen pedig megkezdődik a bölcsőde építése is. Rengeteg utat aszfaltoztunk, és jelentős összeget költöttünk a csapadékvíz-elvezetésre. Most fejeztünk be egy fantasztikus dolgot: Pomázt és Szentendrét összekötöttük kerékpárúttal, így csatlakoztunk az Eurovelo hálózathoz.

‒ Kérem, mondjon néhány szót a további terveikről is.

‒ Szeretnénk egy napenergiaparkot létrehozni a rekultivált szeméttelepünkön, aminek kiváló, déli irányú a fekvése. Tovább bővítjük a csapadékvíz-hálózatot, és új bicikliút is épül a városban. A közelmúltban kaptuk az értesítést, hogy megnyertük a pályázatot.

‒ Hogyan jellemezhető Pomáz munkaerő-piaci helyzete?

‒ Aki akar dolgozni, tud helyben, illetve a környéken vagy Budapesten. A versenyt sajnos nem tudjuk felvenni azokkal a településekkel, amelyeknek az iparterületei közvetlenül a 11-es főközlekedési út mellett vannak, de jól prosperál egy kisebb ipari parkunk, amit magánbefektetőkkel közösen fejlesztünk.

‒ A turizmus mennyire jelentős a városban?

‒ Inkább az úgynevezett átmenő turizmus a jellemző Pomázra, sokan érkeznek HÉV-vel, s mennek a Pilisbe túrázni. Van egy gyönyörűen felújított Teleki‒Wattay Kastélyszállónk, amely rendezvényhelyszínül is szolgál. Célunk, hogy javítsunk az ismertségén és a kihasználtságán.

‒ Milyen a civil, a kulturális és sportélet a városban? A közeljövőben szerveznek-e jelentősebb programot?

– A sport – különösen a futball – erős, akárcsak a civil élet. Itt született és nevelkedett György Ádám zongoraművész, aki minden évben kurzust tart a kastélyban. A mi „nagy napunk” a Város Napja, amit szeptember 14-én tartunk koncertekkel, ökörsütéssel, főzőversennyel és tűzijátékkal.