Pilisvörösvárra bármikor jó megérkezni

Pilisvörösvár


A város gyönyörű helyen, a Pilis lábánál fekszik, Budapesttől 15 kilométerre. Minden évszakban más arcát nyújtja. Megunhatatlan, akár itt él az ember, akár csak látogatóba érkezik. Dr. Fetter Ádám polgármestertől kértünk interjút.

‒ Pilisvörösvár színes, ám ugyanakkor otthonos hangulatú kisvárosnak tűnik. Megerősíti ezt?

‒ Igen, nagyon jó itt élni, de érdemes hozzánk ellátogatni is. A környező hegyekben vagy a tavainknál jókat lehet kirándulni, élvezni a helyi gasztronómiai kínálatot. Kiváló éttermek, cukrászdák, kávézók, és egy helyi sörfőzde is várja a vendégeket. A város arculatát a mai napig meghatározza a német nemzetiségi jelenlét. A helyi sváb hagyományok ápolása összetartja közösségünket, a személyes ismeretség, a kisvárosi életérzés meghatározó. Régebben úgy emlegettek bennünket, mint a magyarországi svábság fellegvárát. Már csupán a németajkú kisebbség szokásainak és hagyományainak megismerése miatt is érdemes ellátogatni Vörösvárra. Népzenéjüket meghallgatni mi lehetne jobb alkalom egy hagyományos sváb esküvőnél?

‒ Milyen látnivalók, kulturális és művészeti programok várják a városba érkezőket?

‒ Elődeink életében fontos szerepet töltött be a német nemzetiség és a vallás. Érdemes ellátogatni hozzánk például Úrnapján – idén június 6-án –, amikor gyönyörű virágszőnyeget készítünk a Templom tér körül. Augusztusban pedig a Vörösvári Napok színvonalas programokkal várják az érdeklődőket a tavaknál. A Művészetek Háza folyamatosan kínál kulturális programokat, de a Tájházunkba vagy a tojáskiállításra is érdemes ellátogatni, illetve minden hónapban kézműves piac is színesíti városunk életét. 

‒ Polgármesterként hogyan képzeli el Pilisvörösvár jövőjét?

‒ Mindenekelőtt „sportos” városnak. Olyan sportolókkal büszkélkedhetünk, mint Fazekas-Zur Krisztina kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, Benkó Barbara hegyikerékpáros olimpikon, Manhercz Krisztián Európa-bajnok és vb-ezüstérmes vízilabdázó. Azonban az infrastruktúra eddig gátat szabott a vágyainknak. Jó hír viszont, hogy állami forrásokból elkezdődött a helyi tanuszoda építése, a labdarúgóklubunk pedig sportcsarnok létesítésére adott be pályázatot. Kezdeményeztük egy Budapestre vezető bicikliút megépítését, illetve támogatjuk egy hegyi kerékpárút kialakítását is a Pilisben. Városunk sportélete tehát jelentős. 

Bölcsődepályázatot adtunk be, járdaépítési programot hirdettünk, illetve vállalkozókkal összefogva útépítésre készülünk. Pilisvörösvár olyan hely, ahol jó élni, és ahová jó megérkezni, tehát – válaszolva a kérdésére – egy rendületlenül fejlődő várost látok magam előtt.