Páratlan turisztikai fejlesztések valósulnak meg Hévízen

Hévíz


Milliárdos fejlesztések történnek a következő években Hévízen. A beruházások azt a célt szolgálják, hogy még több turistát vonzzanak a településre, s egyúttal a helyi lakosok is még jobban ragaszkodjanak fürdővárosukhoz. Papp Gábor polgármester a település életét, arculatát évtizedekre meghatározó befektetésekről nyilatkozott.

− Hévíz hazánk azon gyógyhelye, melynek geológiai érdekessége egyedülálló a világon. Sok embernek elsősorban a Tófürdő jut eszébe a településről, pedig számos egyéb látnivalóval büszkélkedhet.

− Városunk a tradicionális gyógykúrán kívül ma már számos szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget nyújt az ide látogatóknak. Átalakult a vendégkör, a korosztályi összetétel, nagyon sok fiatal érkezik, családdal vagy baráti társasággal. Vélhetően azért, mert napjainkban nem csupán a gyógykúráról beszélhetünk, hanem egészség- és sportturizmusról is. Fontos szerepet játszik a megelőzés, a rekreáció és a rehabilitáció is. Rengeteg sportolási lehetőség közül lehet választani.  Nagy örömünkre olyanok is igénybe veszik Hévíz szolgáltatásait, akik pihenni és kikapcsolódni vágynak, akár a kulturális programokról beszélünk, akár a sportról, gasztronómiáról, szórakozásról. De említhetnénk a fesztiválokat, a kerékpáros és a vadászturizmust is. Szinte az év minden napján van program, sőt még mozi is található Hévízen.

Ráadásul mi, hévíziek tudjuk, hogy olyan desztinációban élünk, ahol hat kilométernyire a Balaton, tízre a Kis-Balaton, s nem ismeretlen fogalom nálunk a golf és a hőlégballonozás. Mindenki megtalálhatja a szórakozási lehetőségeit akkor is, ha csupán egy-két napra látogat el hozzánk. A magánszálláshelyektől az ötcsillagos szállodákig minden megtalálható a városban, Hévíz 12 ezer vendégággyal rendelkezik.  

− Évről évre nő a város idegenforgalma. Az infrastruktúra fejlesztései követni tudják ezt az ütemet?

− Célunk volt 2010-ben, amikor polgármester lettem, hogy alkossunk koncepciót arra, hogy a várost milyen irányban szeretnénk fejleszteni. Ennek egyik fontos eleme az infrastruktúra javítása.  Tudtuk, hogy fejlesztenünk kell az épületeket, a kiszolgáló egységeket, költeni kell az utakra, járdákra. 2017-ben kezdődtek azok a beruházások, amelyek 2020-ban fejeződnek be. Az már biztos, hogy 10 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg, ugyanis ennyi pénzt nyertünk el a pályázatokon. Mi nem választási ciklusokban gondolkodunk, hanem 10-15 éves távlatokban. Nem túlzok, ha azt mondom, Hévíz világhírű. Aki ide érkezik, annak éreznie kell a törődést. Nagyon fontos, hogy a város különleges légkörét megőrizzük, de közben nem szabhatunk gátat a modernitásnak sem. Az ide érkező vendégek joggal várják el a maximális kiszolgálást, és nem mondanak le a városra jellemző nyugalomról. Ennek érdekében szélesítjük a járdákat, az utakat, virágosítunk, új autóbusz-pályaudvar és sportcsarnok épül, hogy csak néhány példát soroljak fel.

− A fürdőváros arculatát évtizedekre meghatározó beruházásokat valósítottak meg. Milyen további fejlesztések várhatók?

− Megújul az autóparkoló, a Széchenyi utca fejlesztése 95 százalékos készültségű. Nyugat-Magyarország legnagyobb termelői piaca nálunk működik, s az is megszépül. Heti három alkalommal ezer árus kínálja portékáját az itt élőknek és az ide látogatóknak. A tóvédelmi programra 660 millió forintot költhetünk.

− A Hévíz-Balaton Airport fejlesztése hogyan befolyásolja a város és a régió életét?

− 2012 óta működteti a repteret a Hévíz-Balaton Airport Kft. A cég száz százalékban az önkormányzat tulajdona.  A koncepciónk lényege, hogy olyan nemzetközi reptér működjön, menetrendszerű járatokkal, áruszállítással, amely erősíti a nyugat-magyarországi turizmust. A kormány 6,6 milliárd forint fejlesztési pénzt adott az infrastruktúra-, eszköz- és területfejlesztésre. A munkák a tavalyi év végén kezdődtek, és 2021-re fejeződnek be.

A miénk Magyarország második legnagyobb reptere, ami hatalmas felelősség. Az új utazási szokásokat is figyelembe kell vennünk.  Ma már 500-600 kilométert nem autóznak az emberek, inkább repülőre szállnak, ami olcsóbb és gyorsabb. Hévízen átlagosan 6,5 vendégéjszakát töltenek el, ami kiemelkedőnek számít. Ezt megtartani vagy túlszárnyalni csak a repülőtérrel lehet. Például a skandináv országokból, Izraelből vagy Oroszországból csak így juthatnak el hozzánk a turisták.

− Hévízen kiemelkedően jó a közbiztonság. Ez minek köszönhető?

− A turizmus tekintetében is fontos a közbiztonság. Ezért májusra új kamerarendszert szerelünk fel 37 helyszínen, amely segítségével éjjel-nappal figyelheti és ellenőrizheti településünket a rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség.