Papp Krisztina külföldön készül a jövő évi futásokra

Papp Krisztina

Jelenleg Svájcban készül a pátyi Papp Krisztina, aki a riói maraton után a jövő év elején a rövidebb távokra koncentrál. A háromszor az Év magyar atlétájának választott futó hosszú távú célja a 2020-as tokiói olimpia. Papp Krisztina a Pest megyei településen kötött házasságot férjével.

 

„Sokat gondolkodtunk azon, hová költözzünk Budapest után. Végül a barátaink miatt Pátyot választottuk. A legutolsó utcában lakunk, a zsámbéki kanyarnál, szóval teljes a nyugalom. Vicces volt az egész kiköltözés, mert egyszer kimentünk, és mondtam a férjemnek, hogy oké, én akkor nem megyek már vissza Budapestre, majd gyere. Sok mindent együtt csináltunk meg, majd végül Pátyon kötöttünk házasságot is. Így kerek a történet. Nem a futás miatt költöztünk oda, inkább gondoltunk a későbbiekre, amikor csak úgy »öregesen«, nyugiban eléldegélünk” – nyilatkozott a 2003-ban 10 ezer méteren utánpótlás Európa-bajnok versenyző, aki jelenleg Svájcban készül a folytatásra.

„Mindig kerestem, hogyan lehetnék még jobb, mit kell változtatnom. De a legszerencsésebb út az, ha a férjem is velem tud lenni és csinálhatja azt, amit szeret. Így jött a képbe Svájc. Dávid talált egy neki való állást, én pedig kiválóan tudok itt készülni, és nem messze tőlünk magaslati hely is található, ami a hosszútávfutóknak kiváló lehetőség. Rengeteg kiépített futóútvonal van, szinte a pálya mellett lakunk, tehát minden adott ahhoz, hogy nyugodt körülmények között tudjak készülni. Eddig is kísérleteztem hosszabb távú edzőtáborokkal, és mind nagyon jól sikerült. Ettől is ezt várom.”

Papp Krisztina tavaly indult először maratonon, s teljesítette az olimpiai indulásai szintet. Rióban 2:42:03-as idővel a 65. helyen végzett.

„Úgy döntöttünk, ami persze nagyon nehéz döntés volt, egy hónapig őrlődtem rajta, hogy nem a maraton lesz az elsődleges jövőre. De a jövőben természetesen szeretnék még futni maratont, csak azt nem tudom pontosan, mikor.”

A jövő évi tervekről elárulta, hogy ezúttal a rövidebb távokon lesz a hangsúly: „Most egy jó nagy pihenőt iktattunk be, mert ha célom a tokiói olimpia, akkor ez a négy év nagyon kemény lesz, és időt kell hagyni a testnek, hogy teljesen regenerálódjon. Lassan 25 év van a lábaimban, vigyázni kell, ha még terveim vannak a futással. Elkezdtük az alapozást, most minden fáj… A jövő év első felében a rövidebb távokra koncentrálok, aztán meglátjuk.”

Papp Krisztina fedett pályán öt, szabadtéren 23, mezei futásban hét bajnoki címet szerzett. A felkészülés anyagi hátteréről úgy vélekedett: az élsporthoz sosincs elegendő pénz.

„Azt veszed észre, ha feljebb és feljebb akarsz lépni, egyre több és több pénzt kell beletenni. Akkor szerencsés a helyzet, ha nem nullára hozod ki a költségvetésedet, hanem marad valamennyi, ami biztonságot ad. Téves az a feltételezés, hogy ez minden sportolónak megadatik. Kőkemény verseny van a piacon, főleg atlétikában, és évről évre nehezebb versenyeznünk a szuper fejlett országokkal és az afrikai futókkal. A Magyar Atlétikai Szövetség pár éve máshogyan gondolkodik a sportolóiról, és igyekszik a lehetőségekhez mérten támogatni az atlétáit. Egyesületem, az Újpesti Torna Egylet már húsz éve mellettem áll, és a továbbiakban is együtt dolgozunk majd. Fontos, hogy egy sportolónak legyen egy ilyen bázisa sok-sok éven át. Természetesen az edző személye is nagyon fontos, ugyanúgy a háttérhez tartozik, hogy olyan emberrel dolgozzam együtt, aki elviseli a hóbortjaimat. Ehhez nagyon jó partner Káldy Zoltán, aki négy éve segíti a munkámat. Hálás vagyok a férjemnek is. Ő olyan társam, aki jóban-rosszban velem tart. Megérti, hogy szerelmese vagyok a futásnak, segít, amiben tud, jön velem biciklivel a hosszabb futásokon. Hiszem, hogy kemény munkával sikerülhet előrébb lépnem. És ha az adott évben nem is jön meg az eredmény, ez a hit továbbvisz a következőre….”