Ördögkatlan Fesztivál a Villányi-hegység közepén

Ördögkatlan fesztivál

Számtalan színházi, zenei képzőművészeti, családi és egyéb programmal várják a látogatókat a nyolcadik Ördögkatlan Fesztiválon. 2015. augusztus 4. és 8. között a szervezők célja ötnapos mulatságra hívni a művészeti ágak legjobbjait és a közönséget a négy dél-baranyai katlanfaluba: Nagyharsányba, Kisharsányba, Palkonyára és Beremendre, valamint a Vylyan Teraszra. 

A katlanozók már tudják, mire számíthatnak: igényes színházi és táncelőadásokra, koncertekre a könnyűzenétől a jazzen, a világzenén és a népzenén át a komolyzenéig, családi és irodalmi programokra, filmvetítésekre, civil kezdeményezések és esélyegyenlőségi programok bemutatására, kiállításokra és kézműves vásárokra. Mindezt a csodaszép Villányi-hegység közepén, békében, nyugalomban öt napon át.

A fesztivált immár hagyományosan a Quimby zenekar nyitja és a Kiscsillag zárja. Rajtuk kívül olyan neves együttesek is színpadra lépnek, mint Budapest Bár a Kossuth-díjas művésznővel, Bangó Margittal, a Besh o droM, valamint Palya Bea.

Évek óta fellépői a fesztiválnak a kaposvári Csiky Gergely Színház művészei és a legjobb független társulatok. Az Örkény Színház előadásában zenés egyveleget láthatnak a híres egyperces novellákból. A látogatók találkozhatnak a szaxofonos Dresch Mihállyal, aki több formációban is fellép. A beremendi Megbékélés Kápolna előtt a Hungarian Studio Orchestra ad nagyzenekari koncertet, Dinyés Dániel vezényletével. Zongorán közreműködik Ránki Dezső. A nagyérdemű Beethoven- és Csajkovszkij-darabokat hallhat.

A fesztivál szervezői azért választották az Ördögkatlan elnevezést, mert a rendezvények egyik központi helyszíne a helybéliek által „ördögszántotta hegynek” nevezett Szoborpark. Ez a név ahhoz a legendához kötődik, miszerint az ördög meg szerette volna kapni Nagyharsány legszebb lányát, Harkát, de ehhez az első kakasszóig fel kellett volna szántania a hegyet.  Az ördög elkotródott, maradt viszont ez a gyönyörű kőfejtő, ahol immár évtizedek óta nyaranta hazai és külföldi szobrászok alkotnak, és a létrehozott műveiket a parkban hagyják.
Fotó: ordogkatlan.hu