Önként dolgoznak a polgárok biztonságáért

Polgárőr

Országos szinten évente körülbelül 10 millió szolgálati órát teljesítenek a polgárőrök. A munkából jócskán kiveszik részüket a Tolna megyeiek is. Teszik mindezt önként, mindenféle javadalmazás nélkül – mondja a közel harmincéves Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke, Széles János.

Hazánkban hatvanezer polgárőr szolgál nagyjából kétezer egyesületben. Tolnában hetvennégy polgárőr-egyesület működik, több mint ezerhétszáz taggal. Önként vállalt feladatuk, hogy aktív és folyamatos szolgálattal szinten tartsák, illetve javítsák a közbiztonságot. Tevékenységük ma már olyan természetes, hogy gyakran el is felejtjük megköszönni azt, hogy mindenféle ellenszolgáltatás nélkül áldozzák fel szabadidejüket mások biztonsága érdekében. A polgárőrségek évente egymilliárdos költségvetési támogatást kapnak.

Az évi 10 millió szolgálatban töltött órát tekintve az órabérük csupán száz forintot tenne ki. Ha lenne. Ők azonban ingyen végzik a munkájukat – mondta Széles János. A Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke szerint sokan csupán annyit tudnak róluk, hogy az utakat róják járőrözve, vagy éppen rendezvények biztosításánál segítenek. Pedig ennél jóval többről van szó, ha kell, mentésben, ifjúságvédelemben, tűzoltásban vesznek részt, vagy éppen határt őriznek, betörőket fülelnek le.

A Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége év eleji közgyűlésén Széles János elnök bejelentette, hogy 2018-ban is fegyelmezetten dolgoztak a megye polgárőrei. Közel 150 ezer órányi szolgálatot adtak, emellett teljesítették az Országos Polgárőr Szövetség által meghirdetett programokat. Az elmúlt évet az országos szervezet a család-, a gyermek- és az ifjúságvédelemnek szentelte, s a megyei egyesületek is ennek szellemében szervezték több rendezvényüket. A megye százkilenc települése közül hetvennégy helyen ügyelnek a lakosság biztonságára polgárőrök. Nyolc egyesületnél lovas tagozat is működik. Az 1720 polgárőr közül ötvenöt az ifjúsági korosztályhoz tartozik.

Széles János büszke az eszközállomány fejlődésére. Ötven autó, tizenegy motorkerékpár, ötven kerékpár segíti a közlekedést, sőt van, ahol motorcsónak is rendelkezésre áll. Mátrix-Police rendszámfelismerő rendszert használnak, és vásároltak egy drónt is, ami nagyon jó szolgálatot tesz az erdők, tanyák ellenőrzésében.

A megyében működő polgárőrség fő stratégiai partnere a rendőrség, amellyel közös szolgálatokat adnak. Ezenkívül együttműködnek a katasztrófavédelemmel, a mentőszolgálattal, az adóhivatallal, a Közút Zrt.-vel, karitatív és más civil szervezetekkel. Jó a kapcsolatuk az önkormányzatokkal, és az elmúlt évben együttműködési megállapodást kötöttek a megyei önkormányzattal is. Mindemellett a lakosság is keresi, kéri a segítségüket.

Megbecsülik a munkájukat

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a Tolna megyei polgárőrségek munkáját értékelve azt mondta: örömmel tapasztalja, hogy Tolnában érezhetően igazi egység van. Hozzátette: Tolna megye polgárőrei munkájukkal komoly pillérei az OPSZ-nek. – Legfontosabb feladatunk a bizalom megszerzése. De ezt nem kérnünk, hanem kiérdemelnünk kell – mondta dr. Pintér Sándor belügyminiszter szavait idézve Széles János, hangsúlyozva, hogy a polgárőröknek elsősorban a saját településükön kell megfelelniük. A megyei elnök hozzátette: céljuk a lakosságbarát polgárőrség működtetése.