Okos megoldások Ceglédbercelen

Ceglédbercel

Korszerű megoldásokkal tették modern községgé Ceglédbercelt, miközben nem feledkeztek meg az idősekről sem. Napjainkban az önkormányzat a turizmusfejlesztést tűzte ki célul. A Magyar Falu Program támogatásával szállások és vendéglátóhelyek létesítésén dolgoznak. A részletekről Török József polgármester számolt be magazinunknak.

‒ Az első magyar okos faluként emlegetik Ceglédbercelt. Mivel vívták ki ezt a címet?

‒ Valójában nem szeretjük ezt a kifejezést, és ezért úgy döntöttünk, hogy inkább az „Okos megoldások, modern falu” szlogent használjuk. Egyébként pedig szerencsés találkozás volt, amikor az Invitech ICT Services Kft.-vel közösen elkezdtünk gondolkodni az első lépésekről, amely végül Ceglédbercel életében óriási digitális fejlődést hozott.

‒ Milyen szolgáltatásokat nyújt, milyen előnyökkel jár a Digitális Falu Program, amellyel több elismerést is kivívtak?

‒ Az első projekt egy digitális technikájú térfigyelő-kamerarendszer volt, free wifi lehetőséggel. A legnagyobb előrelépést azonban egy korszerű, modern applikáció kialakítása hozta, amely egyre népszerűbb. Naprakész híreket, praktikus információkat nyújtunk a segítségével, de lehetőséget biztosít a véleménynyilvánításra is. A felhasználók száma 1600-1800, ami megegyezik az itteni háztartások számával.

‒ Azzal együtt, hogy szemmel láthatóan a jövőbe tekintenek, komoly figyelmet szentelnek az időseknek is. 

‒ Képviselő-testületünk évekkel ezelőtt célul tűzte ki, hogy az idősebb generáció számára előremutató, emberbarát szolgáltatást nyújtson a nappali ellátás színvonalának emelésével, a Szent Ilona Idősek Gondozóházának bővítésével. Az intézmény 2020-tól tartós bentlakásos idősotthonaként működik. 2020 szeptemberében állami forráshoz jutottunk, így 12-ről 32-re nő a férőhelyek száma, új közösségi tér és korszerű, modern tálalókonyha létesül. A kibővített intézmény a szociálisan rászorulók étkeztetését is biztosítja. Különös figyelmet fordítunk az idősebb generáció szociális juttatásainak bővítésére is. 

‒ Egy sor beruházás van napirenden a községben…

‒ Magyarország Kormánya évek óta támogatja a Magyar Falu Programmal az ötezer fő alatti települések fejlődését és kötelező feladatainak ellátását. Mi sikeresen élünk e lehetőséggel. 2021-ben befejezzük az egészségügyi feladatellátás – gyermekorvosi rendelő, fogászati szakrendelés, két háziorvosi rendelő és a védőnői szolgálat – épületeinek felújítását. Fontos feladatunknak tartjuk az intézményeink folyamatos karbantartását, felújítását a kiírt pályázati támogatásokkal. Felújítjuk a művelődési házunkat, és folytatódik a járdaépítési program második szakasza, 530 méter járda építésével. Napjainkat pedig a kormány gazdaságélénkítő programjának segítségével a turizmus fejlesztése határozza meg. Sváb Vendégház és Kiskonyha Vendéglő projektünkkel szeretnénk megteremteni a szálláshelyek és a vendéglátás feltételeit, hiszen figyelemreméltó a sváb hagyományokon alapuló gasztronómiánk, s vannak horgászati és vadászati lehetőségeink is, közúton és vasúton egyaránt jól megközelíthetők vagyunk, öt kilométeren belül két termálvizes fürdő és a környéken sok-sok látnivaló várja az érdeklődőket.

‒ Ötödik ciklusát tölti polgármesterként. Minek tulajdonítja ezt a bizalmat?

‒ A vezetésem alatt fő cél volt Ceglédbercelt egy élhető, jól működő településsé fejleszteni és összetartó közösséget kovácsolni. 2005-től folyamatos, dinamikus a fejlődés. Nem volt olyan év és nem volt olyan ciklus, hogy ne próbáltuk és ne sikerült volna az előzőt túlszárnyalni. Szeretünk szép csendben dolgozni az itt élők érdekeiért, kényelméért és azért, hogy minél többen megismerjék Ceglédbercelt.

‒ Hogyan vészelte át a falu a járványt? Miképpen készülnek arra az időre, amikor már nem lesznek korlátozások?

‒ Véleményem szerint egy 4500 lelkes település könnyebben viseli el a járvánnyal járó korlátozásokat, mint a nála lényegesen nagyobbak. A kiskertek rendbetétele, a virágoskertek szépítése a vidéki embert leköti, és még él a jó szomszédság adta összetartó erő is.  Alapellátásaink biztosítottak a településen, a megértés és a segítség mindig előrevisz bennünket. A korlátozások megszűnésével művelődési házunk a civil szervezetekkel közösen készül a nyitásra, a kulturális élet felpezsdítésére. Nagyon bízom benne, hogy az átoltottság növekedésével Szent István királyunk ünnepét az Ízek Zamatok Élménynappal tudjuk köszönteni, és az Aranyhegyen termelt szőlő betakarítása után a hagyományos szüreti felvonulásunkat már együtt ünnepelhetjük jókedvűen és vidáman.