Ócsa páratlan értékei városlátogatásra csábítanak

Ócsa


A Duna–Tisza közi homokhátság és az Ős-Duna egykori medrében visszamaradt, úgynevezett turjánok határán található kisvárosnak a felszínt fedő löszréteg alá vájt borospincéi a népi építészet egyedülálló különlegességeinek számítanak. Bukodi Károly polgármester vendégei voltunk.

‒ Kerékpársáv, gyalogátkelőhely, parkolók épülnek a városban. Miért fontosak ezek a beruházások? 

‒ A kérdésében felsoroltak egytől egyig a Falu Tamás utca felújítását jelentik, amely pályázati forrásokból valósul meg, és lassan a befejezéshez közeledik. Ez Ócsa egyik központi utcája, időszerű volt már az új burkolat kialakítása, a kerékpársáv felfestése, parkoló létesítése a gimnázium szomszédságában, s ugyanitt buszmegálló-öböl is készült, valamint gyalogátkelőhelyet alakítottak ki. Néhány száz méteres szakaszon a csapadékvíz-elvezetés pedig az utcaszint alá került. 

‒ Látványos változás történik a könyvtár kertjében is. Ott mi készül?

‒ A kert rendbetétele már be is fejeződött. Első lépésként parkosítottunk, és öntözőrendszert építettünk ki. A következő feladat a kerítés és a kert bejáratának felújítása lesz. És előbb-utóbb sort kell kerítenünk a könyvtárépület rekonstrukciójára is.

‒ Jó néhány beruházásuk a Zöld Ócsáért gondolat jegyében valósul meg. Mit jelent ez pontosan?

‒ Ez a szlogen tulajdonképpen folyamatos fejlesztést jelent, a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéstől kezdve a veszélyes hulladékok kezelésén át a köztereink szebbé, zöldebbé tételéig sok mindent magába foglal. Ennek a programnak a keretében az elmúlt években több közterületet újítottunk meg, új játszóparkot építettünk. A Polgármesteri Hivatal melletti teret tavaly szebbé varázsoltuk, trianoni emlékművet állítottunk. Ezekbe a programokba igyekszünk bevonni a lakosságot is, május elején például muskátlivásárt tartottunk, az ócsaiak termelői áron juthattak hozzá a virágokhoz. Közel kétezer cserép muskátli talált gazdára. 

‒ Milyen egyéb fejlesztések valósultak meg Ócsán?

‒ Az elmúlt évek során két csoportszobás bölcsődét építettünk, ami napjainkban már szűkösnek bizonyul, ezért pályáztunk újabb két csoportszobával való bővítésére. Megtörtént közintézményeink energetikai felújítása, az óvodában komplett belső korszerűsítés történt. Igyekszünk minden pályázati lehetőséget kihasználni, járdákat és utakat építettünk. Belügyminisztériumi támogatásból az általános iskola tornatermének tetőszerkezetét a nyári szünetben megerősítjük.

‒ Mi jellemzi a foglalkoztatottságot? Milyen munkalehetőségek akadnak? 

‒ A munkavállalók többsége a fővárosba jár dolgozni, persze a helyi üzemek és kereskedelmi cégek is kínálnak munkalehetőségeket. Úgy gondolom, hogy itt Ócsán, továbbá a környéken és Budapesten mindenki találhat magának munkahelyet. A járványhelyzet nem befolyásolta lényegesen a vállalkozások életét, illetve a helyi munkaerőpiacot. Egyedül a vendéglátóhelyek kerültek nehéz helyzetbe, rajtuk azzal segítettünk, hogy nem kellett építményadót fizetniük. 

‒ Ha fejlesztik a Budapest‒Lajosmizse‒Kecskemét vasútvonalat, az milyen hatással lesz az itt élőkre? 

‒ Nyilván jelentősen megkönnyítené az ingázók mindennapjait, ám a vasútvonal korszerűsítése egyelőre még csupán a tervezési szakasznál tart. Ez többéves projektje a MÁV-nak, amelybe a síncserétől kezdve a vasútvonal villamosításán át az állomásépületek felújításáig sok minden beletartozik. Az állomás melletti, kétszáz férőhelyes autóparkolót mindenesetre már kialakítottuk. 

A városon belüli közlekedés tekintetében el kell mondanom, hogy Ócsa utcaszerkezete sajnos olyan, hogy védett kerékpárutakat nemigen lehet kialakítani, legfeljebb biciklisávokat. A kerékpáros turizmus szempontjából jól jönne egy, bennünket a szomszédos településekkel, illetve Budapesttel összekötő kerékpárút. 

‒ A település egyedülálló értékeiről, kisvárosi hangulatáról ismert. A látnivalók közül melyeket érdemes megemlítenünk?

‒ A néprajzi gyűjteményünket őrző tájház látogatható, és a református műemlék templomunk is megér egy sétát, nem beszélve a híres Öreg-hegyi pincesorról, ahol közel száz kontyolt tetős pince található.

E pillanatban nem tudjuk még, hogy megtarthatjuk-e hagyományos programjainkat. A májusi Ócsai Kulturális Napok elnevezésű rendezvénysorozatunkat el kellett halasztanunk, azonban reméljük, hogy szeptemberben sor kerülhet a Városi Vigasságra, amely gazdag programokat ígér a helybélieknek és a hozzánk látogatóknak.