Nyugat-Zala fejlődése példaértékű hazánkban

Zala

Egy-egy térség gyarapodásához, előrelépéséhez gazdasági növekedésre, új munkahelyekre van szükség. Vigh Lászlóval beszélgettünk, aki Zala megye 1. számú országgyűlési egyéni választókerületének parlamenti képviselőjeként az említett célokat tűzte maga elé már az első képviselői ciklusa elején.

– Akár az új év kezdete, akár a ciklus zárása okán, de mindenképpen aktuális az eredmények és feladatok számba vétele. A szokásos megyei évindító sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az elmúlt négy évet olyan fejlődési spirál jellemezte, amire eddig még nem volt példa. Mi áll e kijelentés mögött?

– Annak a több mint huszonöt évnek a tapasztalata, amelyet a politikai közéletben eddig eltöltöttem. Húsz éven át voltam polgármestere egy kistelepülésnek, Felsőrajknak, és immár 16 éve vagyok országgyűlési képviselő. Három város és hetvennél is több kistelepülés tartozik a választókerületemhez. Akad tehát némi jártasságom abban, hogy objektíven értékelhessem mindazt, ami a „házunk táján” történt az elmúlt négy évben.

   Azokból a célokból, amelyeket 2018-ban magunk elé tűztünk, szinte mindegyik maradéktalanul teljesült, úgy érzékelem, hogy az itt élők többségének megelégedésére. 

– A tesztpálya, amelynek ön a miniszteri biztosa, a fejlődés motorjának tekinthető…

– 45 milliárd forintos beruházás volt a zalaegerszegi járműipari tesztpálya, amely napjainkban már szinte Szilícium-völgyként működik, mágnesként vonzza hozzánk az iparági szereplőket szerte Európából. Márciusban lesz a tesztpálya ünnepélyes átadása. Itt kezdtük el az 5G-s infokommunikációs rendszer kipróbálását is. Ez a tesztpálya e pillanatban egyedülálló a világon. Például közel 20 hektáron épült meg Zalaegerszeg városmakettje, utcákkal, épületekkel, kerékpárutakkal, ahol városi környezetben tesztelhetik az autóikat a gyártók. 

   Épült egy másfél kilométeres autópályaszakasz is, ahol akár 200 kilométer sebességnél is elvégezhető a tesztelés. Továbbá a Zalaegerszeget Balatonszentgyörggyel összekötő kétszer kétsávos, 40 kilométeres gyorsforgalmi útnak, ami egy 170 milliárdos beruházás keretében épül, lesz egy olyan tíz kilométeres szakasza, amely majd tesztútként is funkcionál. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezen a szakaszon az út mentén végig kihelyezett műszerek gyűjtik az autók adatait, és továbbítják azokat a tesztközpontba. 

– Egymásnak adják a kilincset az újabb és újabb befektetők. Mi minden épül még a tesztpálya környékén?

– Az AVL osztrák cég a tesztpálya mellé telepíti új kutatóközpontját, de részt vesz a tesztpálya működtetésében is. A TÜV Rheinland szintén bővíteni kívánja az önvezető tesztszolgáltatások terén folytatott tevekénységét a ZalaZONE tesztpályán.

   Tavaly ősszel helyeztük el a Metrans intermodális konténertermináljának alapkövét. Európa legnagyobb logisztikai és szállítmányozási cégéhez közúton és vasúton érkeznek majd a konténerek, és akár egy hatalmas postahivatalban, innen osztják szét az áruféleségeket Európa országaiba. 

   A kormányzati támogatással megvalósuló Innovációs és Tudásközpont pedig lehetőséget biztosít arra, hogy a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi kara a jövőben hatékonyabban tudjon együttműködni a gazdaság szereplőivel.

– Rövidesen harcjárműgyár kezdi meg működését a tesztpálya szomszédságában. Mikorra várható az átadása?

– A Rheinmetall-csoport és a magyar állam közös beruházásában 60 milliárd forintból épült fel a harci járműveket gyártó üzem. Maga az üzemcsarnok 25 ezer négyzetméter alapterületű, s június végén lesz az ünnepélyes átadása. Itt is épül tesztpálya, valamint három úgynevezett föld alatti lőcsatorna is. Magyarország ezzel a járműipari csúcstechnológiák bevezetése után a magasabb technológiai szintet képviselő védelmi ipart is meg tudja honosítani.

– Milyen egyéb beruházások történtek még a választókerületében?

– Lehetetlenség valamennyit felsorolni, hiszen csupán Zalaegerszegen mintegy ötszáz fejlesztés történt, illetve van folyamatban. Az uszoda elkészült, és az egész járás igényeit kívánja majd kielégíteni, a gyermekek úszásoktatásától kezdve a sportolók edzéslehetőségein át a szabadidős hobbiúszókig. Javában tart a próbaüzem, az uszoda március 20-án nyitja meg kapuit. Elkészült a városközpontban a Göcsej Múzeum felújított épülete, tavasszal már látogatható lesz, és ugyancsak rövidesen nyit a Mindszentyneum interaktív múzeum is.

   Az alsóerdei Rekreációs és Sportközpont tavasztól sportpályákkal és kalandparkkal várja a vendégeit.