Nyolcszáz diák együtt énekelt Pakson a nemzeti összetartozás napján

Paks

Hat paksi iskola együtt csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a paksi zeneszerző-dalszövegíró Gyulai István Örökségünk című dalát éneklik a világ számos pontján. A dal eléneklésével a nemzeti összetartozás napjáról emlékeztek meg a diákok.

Az Örökségünk című dal 2013-ban Pakson született a 20. Határon túli magyar középiskolások táborában. A magyar nyelv megőrzését szorgalmazó mozgalmat idén januárban indították útjára. Azóta az anyaországban, a Kárpát-medencében és a tengerentúlon ezrek ajkáról hangzottak fel a sorok: „Megtanulom, megőrzöm, tanítom, továbbadom…”

A szervezők azt kérik a magyaroktól, éljenek bárhol a világon, énekeljék, rögzítsék a dalt és a felvételt töltsék fel az internetre. Az oroksegunk.net oldalon már közel száz videó látható Kézdiszentlélektől Gömörhosszúszón át Los Angelesig.

Pakson ezúttal egy pedagógus kezdeményezésére e dallal emlékeztek a nemzeti összetartozás napjára. A diákok hat iskolából körülbelül nyolcszázan a város központjában, a Táncsics parkban gyűltek össze, ahol a programot szervező Csengey Dénes Kulturális Központ igazgatója, Tell Edit után Gyulai István, a dal szerzője, Vida Tünde, a mozgalom ötletgazdája és Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntötte a diákokat és az érdeklődőket.

A nem mindennapi kórust Kákainé Sebestyén Judit vezényelte.

Az Örökségünk mozgalom stábja továbbra is várja a felvételeket. Szeptember elején ismét zsűrizni fogják a videókat, díjat kap a legjobb előadás, a legkreatívabb felvétel és a legjobb zenei feldolgozás. Őszre készül el a videoklip az Örökségünk című szerzeményhez.

fotó: Kövi Gergő