Nyíregyházát a helyiek lendülete juttatja egyre előrébb

Nyíregyháza Magyarország legkeletibb megyeszékhelye. A XVIII. század közepén még a kihalás szélén álló településből mára egy fejlődő, virágzó, pezsgő nagyváros lett, amelyredr. Kovács Ferenc polgármester méltán büszke.

– Milyen adottságokkal rendelkezik Nyíregyháza?
– Nagyon különleges adottságaink vannak, több szempontból is. Elsőként az itt élő emberek pozitív tulajdonságait emelném ki: a lokálpatriotizmusukat, a nyitottságukat, a szorgalmukat, az elkötelezettségüket minden jó iránt. De a földrajzi jellemzőink szintén sok lehetőséget kínálnak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye három országgal határos. Nyíregyháza az ország legkeletibb nagyvárosa, amely nem csupán logisztikai központ, hanem kulturális és gazdasági vonzereje is számottevő, ami azt jelenti, hogy igencsak életképes. Ami a kultúrát illeti, hadd említsek meg egy sokatmondó tényt: Nyíregyházán található hazánk legnagyobb vidéki színháza, több mint 19 ezer bérletes színházrajongóval.

– Mit ért azalatt, hogy Nyíregyháza életképes?
– Nyíregyháza egyike azon három megyeszékhelynek, ahol a születésszám a rendszerváltás óta nem csökkent, hanem nőtt. Jelenleg 120 ezer ember él itt. Igaz, ebben a betelepülés is közrejátszik, aminek szintén örülünk. Nemrég emlékeztünk meg a város 1753-as újratelepítéséről. Akkor a település a kihalás szélén állt, egy homokos, szikes, szinte lakatlan területen. A város töretlen fejlődése a betelepülők kitartásának és szorgalmának köszönhető, és ez a lendület a mai napig is tart. Tipikus, hogy az itt tanuló, itt dolgozó fiatalok annyira megszeretik Nyíregyházát, hogy végül le is telepednek nálunk. A város pedig befogadja őket! Velem is ez történt: egy kis községben születtem, de Nyíregyházán jártam középiskolába. Az egyetemet ugyan Budapesten végeztem, de később visszatértem. Amióta ideköltöztem, rengeteg jót kaptam a nyíregyháziaktól. Amikor városvezető lettem, az volt a legfőbb célkitűzésem, hogy segítsem a tenni akaró helyi embereket, és elhárítsam az akadályokat az útjukból. A ciklus első két évében a város fuldoklott az adósságban. Mára azonban újra egy fejlődő, virágzó Nyíregyházára lehetünk büszkék mindannyian.